Uusimmat artikkelit

Kultaan sijoittaminen

Kultaan sijoittaminen on eräs vanhimmista sijoittamisen keinoista. Sitä on pidetty arvossa jo tuhansien vuosien ajan sen harvinaisuuden ja käytännön ominaisuuksien ansiosta.

Miksi sijoittaa kultaan?

Suurimmat syyt liittyvät epävarmoina aikoina varallisuuden turvaamiseen ja arvon säilyttämiseen.

Kulta on rajallinen luonnonvara, ja sillä on tietty kysyntä ja arvostus, joten se on oiva suoja inflaatiota vastaan. Rahan arvo voi aina romahtaa huonojen poliittisten päätösten johdosta (esim. keskuspankki voi päättää rahan painamisen lisäämisestä, joka näin laskee olemassa olevan rahan arvoa). Kultaa ei sen sijaan voida luoda lisää tyhjästä, siksi esim. sotien aikaan kullan arvo on yleisesti ollut voimakkaassa nousussa.

Kulta ei myöskään voi mennä konkurssiin kuten osakeyhtiö

ja siten et ole riippuvainen toisen osapuolen toimista tai huonoista päätöksistä.

Se on myös täysin anonyymi sijoitus.

Kun ostat kultaharkon, siihen ei paineta sinun nimeäsi ja jos haluat voit pitää sijoituksesi täysin omana tietonasi. Et ole myöskään velvoitettu raportoimaan valtiolle ostamastasi kullasta, eikä kenelläkään ole oikeutta rajoittaa ostamasi kullan määrää, voit omistaa juuri niin paljon kun lompakkosi antaa myöten.

Kultakolikko Claudius

(Ylhäällä kuvassa kultakolikko antiikin Rooman ajoilta, kuvassa keisari Claudius. Ne ovat olleet tuhansia vuosia loistavia sijoituskohteita. Tänä päivänäkin painetaan kultarahoja aidosta kullasta sijoittajille tunnetuimpana ehkä Etelä- Afrikkalaiset Krugerrand-kolikot)

Kulta on aina ollut ja tulee aina olemaan arvokasta, koska sillä on kysyntää.

Siitä voi tehdä hienoja koruja, kultahampaita ja sillä on käyttöä myös teollisuudessa. Sitä on aikojen saatossa saatu kaivamalla, mutta kaikista helpoiten kaivettavissa oleva osa alkaa olla jo kaivettu ja kaivaminen käy koko ajan vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Toki myös teknologian kehitys on mahdollistanut yhä vaikeammin kaivettavissa olevien varantojen hyödyntämisen, mutta kun nämä varannot lopulta ehtyvät niin nykyiset louhintamäärät tulevat auttamatta tippumaan hurjaa tahtia.

Suuri osa kullasta on valtioiden keskuspankkien hallussa.

Jotka ovat pitäneet viime vuosina hinnan nykyisellään tarjoamalla sitä markkinoille holveistaan, mutta tämäkin on vähenemään päin ja monet valtiot kuten Venäjä, ovat lisänneet kultaomistuksiaan. Valtioille on kannattavaa pitää kohtuullisen suuria kultavarantoja hallussaan, koska sen avulla ne pystyvät takaamaan muita sijoitusmuotoja tarvittaessa ja vähentämään kansalaisten epäluottomusta ja talouden heilahtelua.

Yhdysvaltojen dollari olikin aikoinaan sidottu kultaan.

Valtio takasi, että tietyllä dollarimäärällä sai tietyn määrän kultaa. Tämä järjestelmä kuitenkin poistettiin käytöstä pitkälti sen takia, että päättäjät huomasivat, että se heikensi heidän omia vaikutusmahdollisuuksiaan talouspolitiikkaan. Kullan avulla ei pystytä keinottelemaan yhtä helposti kuin muiden sijoitusinstrumenttien.

 

kultakoru

(Ylhäällä kuvassa antiikkinen kultakoru. Kultaa on käytetty koruissa jo tuhansien vuosien ajan, etenkin sen kiiltävän ulkonäön vuoksi. Kultakoruja on löydetty jo muinaisten ihmisten hautapaikoista ja näin on pystytty päättelemään, että sitä on pidetty arvossaan jo paljon ennen kirjoitettua historiaa.)

Teollisuudessa kultaa pidetään arvossaan sen loistavan muokattavuuden, erinomaisen sähköjohtavuutensa ja korroosionkestävyytensä ansiosta.

N.10% maailman kultavarannoista onkin teollisuuden käytössä. Siitä on helppo valmistaa mm. suojaelementtejä tietokoneteollisuuteen muiden metallien suojaksi.

Kultasijoituksen riskit

Kulta on sijoituksena pitkäaikainen.

Jos haluat lyhytaikaisen sijoituskohteen rahoillesi, jotka sinulla on tilapäisesti käytettävinäsi, ei tämä ole paras sijoituskohde. Kullan hankkimisen ja myymisen transaktiokustannukset ovat kohtuullisen korkeat muihin sijoitusmuotoihin verrattuna, eikä likviditeetti ole yhtä hyvä. Pitkäaikaisessa sijoituksessa näitten seikkojen merkitys on pieni, mutta lyhytaikaisissa sijoituksissa ne syövät voittosi hyvin nopeasti.

Valtio voi yrittää rajoittaa yksityishenkilöiden kultaomistuksia taloudellisten kriisien aikana, jotta ihmiset eivät yrittäisi ruveta ”hamstraamaan” kultaa.

Vuonna 1930 suuren laman aikana Yhdysvalloissa annettiin tällainen määräys, mutta sen vaikutus oli lähinnä vain kullan hintaa nostava. Sen sijaan valuutta- ja luottoriskiä kullalla ei ole. Voidaankin sanoa, että jokaisella sijoitusmuodolla on omat riskinsä ja kullalla nämä riskit liittyvät enemmän siihen, että joku yrittää sinulta fyysisesti varastaa tai saada haltuunsa omistamasi kullan. Tästä syystä emme suosittelekaan kullan säilytystä kotonasi vaan turvallisin säilytyspaikka on pankkiholvissa.

Kulta vs. muut sijoitusmuodot

Osakkeisiin verrattuna kulta eroaa siinä, että se ei varsinaisesti tuota lisäarvoa omistajalleen.

Kun omistat osakkeita, yhtiön lopputuotteeseen tuoma lisäarvo siirtyy sinulle omistamiesi osakkeiden suhteessa. Kultaa et sen sijaan saa lisää, muuta kuin ostamalla sitä enemmän. Troy-unssin hinta on viimeisen 50 vuoden aikana yli 20-kertaistunut.

Kun ostat fyysistä kultaa, sinun ei tarvitse maksaa myyntivoitoistasi veroja, toisin kun osakesijoituksista (verohallinto sijoituskullan verotus).

Kulta ei myöskään koskaan tule täysin menettämään arvoaan, koska sillä on aina käyttöä teollisuudessa ja koruina, toisin kun esim. käteisvaluutalla, joka käytännössä on pelkkää paperia, jonka arvo on yhdessä päätetty subjektiivisella sopimuksella.

Suosittelemme kultaa pitkän aikavälin sijoitukseksi korkeiden transaktiokustannusten johdosta. Kultaan sijoittaminen on sijoitusmuoto jota pankinjohtajasi ei sinulle oma-aloitteisesti suosittele, tämä pitkälti siksi että tästä sijoitusmuodosta hänen on vaikea itse hyötyä millään tavoin, vaikka niin haluisikin, kultan sijoitetut varat ovat erinomaisesti suojassa onnenonkijoita vastaan.

Muihin jalometalleihin esim. hopeaan sijoittamisella on paljon samoja ominaisuuksia. Parhaan hajautuksen saamiseksi, suosittelemmekin, että sijoitat pienen osan varallisuudestasi myös hopeaan

(Tämä osa voi olla vielä kultasijoitusta huomattavasti pienempi esim. 5% varallisuudesta) Myös hopean louhiminen on käynyt yhä vaikeammaksi aikojen kuluessa ja hopeavarastot ovatkin ennätyksellisen matalalla. Hopealla on paljon käyttötarkoituksia teollisuudessa, joten sen arvo ei myöskään koskaan voi tippua täysin nollaan kuten ei kullankaan. Hopean etu kultaan nähden on siinä, että sitä pystyy pitämään hallussaan helposti pienemmän arvoisena.

Kun jo yhden kultakolikon arvo voi olla helposti yli 1000€, niin hopeakolikoita on saatavilla jo 20€ arvoisia. Taloudellisen katastrofin sattuessa sinulla olisi paljon helpompi suorittaa päivittäistavaroiden kuten elintarvikkeiden vaihdantaa hopeakolikoiden kuin kultakolikoiden avulla.

ilmainen 25€

Mistä ja millä tavoin kultaan kannattaa sijoittaa?

Jos sinulla on useiden miljoonien omaisuus, on fiksua turvata varallisuutesi sijoittamalla esim. 20% omaisuudestasi fyysiseen kultaan. Tähän tarkoitukseen suosittelemme Goldbroker.com sivustoa.

Suosittelemme nimenomaan, että ostat fyysisesti oikeaa kultaa, etkä esim. kultarahastoja.

Kulut ovat hieman suuremmat, mutta silloin kun sinulla on kultaa oikeasti käsissäsi, mikään katastrofaalinen talouden romahtaminen tai maailmansota ei voi sitä viedä sinulta. Goldbroker.com sivustolla on tähän erinomainen vaihtoehto. Voit ostaa heiltä suoraan jalometallit, jotka sijoitetaan pankkisysteemin ulkopuolelle holviin Zurichiin tai Singaporeen. Voit valita haluatko jalometallisi kolikkoina vai harkkoina.

Kun olet tehnyt ostoksesi, saat omistajuussertifikaatin ja olet kyseisen omaisuuserän ainoa omistaja.

Voit koska tahansa käydä hakemassa jalometallisi pois holvista tai käydä katsomassa sitä. Jalometallit on myös täysin vakuutettu varkauksien varalta. Ainoa huono puoli tässä on, että minimisijoitus on kullan osalta tällä hetkellä 5 unssia, joka on arvoltaan n.4900€, mutta tämä on paras tapa omaisuutesi 100% turvaamiseen esim. vieraan valtion valtausta vastaan.

Why invest in physical gold and silver?

Goldbroker.com sivustolle pääset tästä linkistä, alla olevasta napista tai yllä olevaa banneria klikkaamalla. Goldbroker.comista onnistuu myös fyysisen sijoitushopean hankkiminen, voit ostaa hopeakolikoita kultakolikoittesi rinnalle pankkiholviin talletettavaksi, näin saat parhaan mahdollisen hajautuksen sijoituksellesi.
 avaa ilmainen sijoitustili pienempi
Jos sen sijaan haluat sijoittaa kultarahastoihin, suosittelemme tutustumaan sijoitustarjouksiimme, sieltä löytyy useita paikkoja sitä varten, tästä linkistä.

Viime vuosina kierrätyskullan myyminen ja ostaminen on myös saanut yhä suurempaa jalansijaa. Markkinoille on ilmestynyt useita ”kulta rahaksi” yhtiöitä, jotka ostavat kultakoruja ja myyvät nämä sitten eteenpäin. Jotkut firmat myös sulattavat korut ja myyvät muokkaamansa kullan.

Jos itse harkitset kultakorujesi myyntiä, kehotamme kuitenkin pysymään kaukana erossa tällaisista liikkeistä, sillä he maksavat kullastasi yleensä huomattavaa alihintaa.

Paremman hinnan saat myymällä korusi toiselle kuluttajalle esim. nettikirpputorilla tai huutokaupassa.

Nämä ovat myös oivia paikkoja tehdä satunnaisia löytöjä. Voit saada  arvokkaita koruja todella paljon halvemmalla mitä koruliikkeistä. Itse sijoituskultaa näissä paikoissa sen sijaan on harvoin myynnissä ja jos tavoitteenasi on omaisuutesi turvaaminen, nimenomaan sijoituskulta on tähän ainoa vaihtoehto. Korujen hinnoissa näkyy yleensä niiden tekemiseen käytetyn työn hinta hyvin voimakkaasti, tästä syystä niitten kulta-arvo on tavallisesti paljon alhaisempi mitä itse korun hinta.

Annamme kullalle sijoituksena kokonaisuudessaan arvosanan 4,3 tähteä.

Tämä siksi, että se ei itsessään tuota lisäarvoa osakkeiden tapaan, mutta esim. suuresta omaisuudesta osan turvaaminen jalometalleihin sijoittamisella on todella fiksu vaihtoehto ja sopii pääomalleen turvaa hakevalle sijoittajalle esim. indeksisijoittamisen rinnalle Jos olet enemmän luonteeltasi uhkapeluri, niin silloin suosittelemme tutustumaan CFD-kauppaan bitcoineihin tai binäärioptioiden maailmaan.

 

 

 Takaisin etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 1.3.2015

Kultaan sijoittaminen on 13.12.2014 rated 4.3 of 5

Leave a comment