Uusimmat artikkelit

10 Asiaa jotka sinun ja minun tulisi oppia Warren Buffettilta.

Sijoittamisessa, niin kuin kaikessa muussakin liiketoiminnassa, sekä elämässä yleisesti, yksi keino menestyä ja tulla paremmaksi, on ottaa mallia ja oppia maailman parhaimmista. Kuka muu olisikaan parempi esikuva sijoitusesikuvaksi, kuin maailman kaikkien aikojen menestynein sijoittaja, maailman rikkaimpien top 5 listalla vuodesta toiseen pysyvä miljardööri Warren Buffett.

Berkshire Hathaway yhtiön suuromistaja Buffett julkaisee joka vuosi sijoitusfilosofiaansa pohjautuvan vuosikirjeen yhtiön omistajille (tämän vuoden kirjeen pääset lukemaan tästä linkistä) joissa hän tiivistää vuosikymeniä jatkuneen menestyksekkään toimintansa ohjenuoria. Seuraavaksi luettelemme filosofiaan pohjautuvan listan, josta jokaisen sijoittajan kannattaa ottaa ohjeita omaan sijoitustoimintaansa.

Asioita, joista jokaisen sijoittajan tulisi ottaa oppia Warren Buffettilta

1. Aloita nuorena niin opit oikean elämänasenteen, toimi heti äläkä viivyttele.

Jos olet jo ehtinyt kypsään aikuisikään, älä kuitenkaan vaivu epätoivoon ja ajattele, että on liian myöhäistä, vaan ryhdy toimiin heti! Lue sijotusvinkin etusivu huolella, tämän jälkeen ala ahmimaan meidän artikkeleita, liity sähköpostilistallemme ja avaa sijoitustili jo tänään jostain suosittelemistamme paikoista.

Elämässään menestyjät eivät ole sellaisia, jotka odottavat asioiden aloittamista huomiseen vaan ryhtyvät heti toimiin, jotka vievät heitä elämässä eteenpäin. Ihmisikä on liian lyhyt aika viivyttelemiseen ja asioiden vatvomiseen. Warren Buffet aloitti jo lapsena myymällä purkkaa, sanomalehtiä ja Coca-Cola ovelta ovelle ja 14-vuotiaana hän vähensi hankintamenoina polkupyörän ja kellon ensimmäisestä veroilmoituksestaan. Tällä tavoin opit oikeat toimintatavat. Menestyjäksi sinun tulee paiskia töitä enemmän tai sinun tulee olla lahjakkaampi kuin muut. Ja ollaan rehellisiä, todella harva meistä on tarpeeksi lahjakas voidakseen olla laiska.

2. Businessmaailmassa takalasi on aina kirkkaampi kuin tuulilasi.

Menneisyyden huonoja päätöksiä on helppo jäädä suremaan, se ei kuitenkaan auta vaan sinun tulee ottaa oppia virheistäsi. Myös Buffett on tehnyt virheitä, esim. Coca-Colan osakkeiden jättäminen myymättä vuonna 1998 kun se oli kurssinsa huipulla ja monien mielestä yliarvostettu mikä jälkeenpäin huomattiin todeksi.

Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että analysoit mistä virheesi johtui ja opit kuinka välttämään vastaavanlaiset erehdykset tulevaisuudessa. Et pysty vaikuttamaan menneisyyden tapahtumiin, joten niiden liika miettiminen ja itsesäälissä rypeminen ei auta sinua menestymään myöhemmin.

3. Riski syntyy siitä, että et tiedä mitä olet tekemässä.

Viime vuosituhannen lopussa Buffettia moitittiin kun hän alkoi sijoittaa it-alan yrityksiin, jotka olivat valtavassa nousussa. Monet ajattelivat hänen tulleen vanhaksi. Kun it-kupla puhkesi vuosituhannen vaihteen jälkeen, niin epäilijät huomasivat Buffetin olleen jälleen oikeassa.

Kun häneltä kysyttiin vuonna 2012 miksi ei ole lähtenyt mukaan sijoittamaan Facebookin ja Googlen osakkeisiin saatiin vastaukseksi ” On vaikeaa sanoa mikä niiden arvo on tulevaisuudessa” ihmisten tulisi sijoittaa yhtiöihin joiden liiketoiminnan he pystyvät itse arvioimaan olevan tuottavaa myös kymmenen vuoden päästä. Sijoituspäätöksiä ei tulisi tehdä lehtien otsikoiden perusteella, ota itse selvää asioista, punnitse eri vaihtoehtojen hyödyt ja haitat ja tee päätös sitten, kun ymmärrät täysin mitä olet tekemässä.

 

Warren Buffett

Warren Buffett valittiin vuonna 1999 Business Wiren kyselyssä vuosisadan varainhoitajaksi.

 4. Ympäröi itsesi ihmisillä jotka osaavat asioita paremmin kuin sinä ja tee kaikkesi jotta onnistut tässä

Ympyröimällä itsesi osaavilla ihmisillä opit jatkuvasti ja joudut haastamaan itsesi tekemään asioita, jotka saattavat tuntua vaikealta. Ihmisillä on tapana pysyä omalla mukavuusalueellaan, jos heitä ei pakoteta sen ulkopuolelle. Tämä ei pitkällä aikavälillä vie sinua kuitenkaan parhaimpaan lopputulokseen.

Pelkästään tuttuja asioita tekemällä, et opi ottamaan laskelmoituja riskejä, joita sinun on välillä pakko ottaa jos haluat menestyä. Kun Vuonna 1952 Buffett kuuli että Benjamin Graham oli Geigon hallituksessa ja halusi hänelle töihin, mitä Buffett teki? Hän meni Geigon pääkonttorin ovelle koputtamaan, kunnes talomies lopulta avasi hänelle oven. Hän pääsi juttelemaan Geigon varatoimitusjohtaja Lorimer Davidsonin kanssa, keskustelu kesti kaksi tuntia ja Davidson sanoi myöhemmässä haastattelussa huomanneen jo viidentoista minuutin jälkeen, että Buffett on poikkeuksellinen lahjakkuus.

5. Tee asioita joista nautit ja missä olet hyvä, näin menestys seuraa vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin

Työn ei tulisi olla pakkopullaa, vaan elämäntapa ja intohimo. Jos kärsit viikot töissä, juot kännit viikonloppuna ja palaat taas maanantaina masentuneena töihin, niin elämäsi menee hukkaan nopeammin kuin huomaatkaan. Rahan hankkiminen on nyky-yhteiskunnassa niin suuressa asemassa, että unohtuu helposti, että sen ei tule olla päämäärä. Buffett itse asuu vielä samassa talossa jonka hän osti vuonna 1957 31 500$ hintaan, vaikka hänen omaisuutensa on tällä hetkellä 73,8 miljardia dollaria.

Hän onkin sanonut: ”Minulla on ollut tuuri syntyä markkinatalouteen joka synnyttää välillä todella vääristyneitä tuloksia asioista. Olen syntynyt markkinatalouteen jossa joku joka pelastaa toisen hengen taistelukentällä palkitaan mitalilla, hyvä opettaja palkitaan kiitoksella, mutta joku joka osaa huomata arvopaperin väärinhinnoittelun palkitaan miljardeilla dollareilla”.

 

Buffett rahakasa
ilmainen 25€
6. ”Hinta on mitä maksat, arvo on se mitä saat” 

Etsi sijoituskohteita jotka ovat aliarvostettuja, tämä on arvosijoittamisen perusperiaate, mitä käsittelimme ensimmäisessä artikkelissamme. Jos sijoituksesi on arvokkaampi kuin mitä siitä maksat, tienaat rahaa. Sijoita vain tällaisiin kohteisiin ja jos jonkun kohteen hinta nousee mielestäsi yli sen arvon hankkiudu siitä eroon.

7. Toimi eettisesti, älä huijaa muita, lahjoita hyväntekeväisyyteen 

”Maineen rakentaminen voi kestää kaksikymmentä vuotta, mutta se on mahdollista tuhota viidessä minuutissa” Toimi hyvien tapojen mukaan niin maineesi auttaa sinua myös etenemään. Ihmiset muistavat kyllä jos olet auttanut heitä, mutta muistavat vielä paremmin jos olet huijannut heitä. Huonoa mainetta on hyvin vaikeaa korjata kun sellaisen leiman on kerran saanut.

Jos sinulla on varaa, niin lahjoita hyväntekeväisyyteen huono-osaisimmille. Jokaiselle voi tulla vaikeita aikoja ja mitä useampi meistä on auttamassa, sitä helpommin niistä on mahdollista päästä yli. Warren Buffett julkisti vuonna 2006 lahjoittavansa elämänsä aikana lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Perillisilleen hän on sanonut jättävänsä ”sen verran että he voivat tehdä mitä haluavat, mutta ei niin paljoa, että he eivät halua tehdä mitään”.

8. ”Älä tuhlaa arvokkainta omaisuuttasi, aikaa”

Vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja ja elämässä on rajallinen määrä vuorokausia. Älä tuhlaa niitä, muista myös nauttia elämästä. Silloin kun et tee työtä, tee sellaisia asioita mistä nautit. Buffett tykkää itse seurata amerikkalaista jalkapalloa ja on Nebraskan yliopistojoukkueen suuri fani.

Kun hankit harrastuksia ja muitakin kiinnostuksen kohteita työn lisäksi, saat myös lisää energiaa työntekoosi. Vaikka tämä voi olla ajallisesti pois tavoitteesta, niin tuottavuutesi kasvaa kuitenkin niin paljon, että kokonaishyöty on todennäköisesti suuri. Elämässä pitää löytää tasapaino asioiden välillä.

9. ”Jos et ole sinut sen asian kanssa, että omistat yrityksen osakkeen kymmenen vuoden ajan, sinun ei tulisi omistaa sitä edes kymmentä minuuttia”

Sijoita vain osakkeisiin joiden uskot olevan tuottavia myös tulevaisuudessa. Jos päätät myydä osakkeen, niin päätöksesi tulisi johtua esim. arvaamattomasta toimialalla tapahtuneesta muutoksesta, muussa tapauksessa tulisi katsoa peiliin ja miettiä onko sijoituspäätös ollut alunperinkään hyvä. Virheet pitää tosin myös pystyä myöntämään eikä pidättäytyä liian kauaa tuottamattomassa liiketoiminnassa mukana, vaikka olisit panostanut siihen alun perin kuinka paljon tahansa.

10. Älä koskaan aliarvioi satunnaisuuden ja tuurin merkitystä.

Sijoitustoiminnan volatiliteetti on niin valtavaa, että yksittäisen ihmisen sijoitusten oikeaa odotusarvoa ei ihmiselämän kesto pysty kertomaan. Jos tuntuu että teet kaikki oikein, mutta teet silti tappiota älä masennu, mennyt huono onni ei vaikuta tulevaisuuteen.

Jos taas et ole täysin varma mitä teet, mutta kaikki sijoituksesi tuntuvat osuvan oikeaan, älä ole yli-itsevarma, suuri osa menestyksestäsi voi johtua hyvästä tuurista ja se voi loppua milloin tahansa. Volatiliteetti ei ole kuitenkaan vihollisesi vaan ystäväsi, sen ansiosta hyvien yhtiöiden osakkeita voi saada välillä hämmästyttävän halvalla, kunhan pidät silmäsi auki hyvien tilaisuuksien varalta.

 

Buffettin sijoitusoppeja pääset kokeilemaan  käytännössä meidän sijoitustarjoukset välilehden yrityksissä.

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 4.3.2015

Leave a comment