Uusimmat artikkelit

5 johdannaista, joista et ole kuullut

5 johdannaista, joista et ole kuullut

Nyt kun olet varmasti jo lukenut artikkelimme binäärioptioista, warraranteista ja futuureista, onkin aika tutustuttaa sinut vähän erikoisempien johdannaisten maailmaan.

Niin kuin, 7 asiaa jotka sinun tulisi tietää johdannaiskaupasta- artikkelissa mainitsimmekin, johdannaisia voidaan käyttää melkein minkä tahansa mitattavissa olevan kohde-etuuden arvon suojaamiseen tai spekulatiiviseen tarkoitukseen. Tämän vuosituhannen alussa voidaankin sanoa olleen johdannaiskaupan Villi Länsi. Wall Streetin lobbauksen ansiosta, säädökset olivat hyvin löysiä ja spekulointi kasvatti kaupankäynnin huimaavin summiin. Vuonna 2011 johdannaiskaupan kokonaisvolyymi oli isompi kuin maapallon kokonaisbruttokansantuote  ja tässä näkyy jo hieman  Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act joka säädettiin 2010 rajoittamaan spekulointia ja markkinoiden uudelleenkuumenemista. Johdannaiskauppaa käydään kuitenkin vieläkin uskomattoman suurilla volyymeillä ja mitä eriskummallisimmilla suureilla. Seuraavaksi käymme läpi muutaman hieman epätavallisemman johdannaisen.

Eksoottiset johdannaiset

Riisifutuurit

Vaikka futuureja käytetään nykyään harvemmin tähän tarkoitukseen, nämä olivat yksiä ensimmäisiä käytetyistä johdannaisista, joiden juuret johtavat kauas 1700-luvulle Dojiman riisimarkkinoille. 1600-luvun Japanissa samurait saivat palkkansa riisinä, joten oli olennaistam että riisin avulla pystyttiin suorittamaan vaihdantaa. 1700-luvun alussa solmittiin ensimmäisiä futuurikauppoja, jotka perustuivat riisin tulevaisuuden ennakoituun tuotantoon, näin saatiin riisien käyttöä tasaannutettua sesonkien ulkopuolella. Ensimmäiset futuurit syntyivät siis puhtaiden tarpeiden pohjalta, spekulatiivinen futuurikauppa ei ollut tässä vaiheessa vielä vahvasti mukana.

Sääjohdannaiset

Sääjohdannaisilla pyritään suojautuman odottamattomien säänvaihtelujen varalta. Pääasiallisena käyttäjänä ovat maanviljelijät, jotka haluavat varmistaa tietyn tuottotason säänvaihteluista riippumatta. Muita käyttäjiä ovat mm. urheilutapahtumien järjestäjät, jotka haluavat taata tietyn tuoton huonon sään varalta ja huvipuistonomistajat. Sääjohdannaiset eroavat muista johdannaisista siinä, että kohde-etuudella itsellään ei ole varsinaista kaupankäyntiarvoa.

Ensimmäinen sääjohdannaiskauppa solmittiin vuonna 1996, siinä oli lausekkeena energiayhtiöltä saatu alennus, jos sää poikkeaisi prosentuaalisesti suuresti keskilämpötilasta. Tämän jälkeen sääfutuureiden kauppa alkoikin kasvaa hyvin voimakkaasti Yhdysvalloissa. Nykyisin muutamat sijoitusyhtiöt keskittyvätkin lähes pelkästään sääjohdannaisten myyntiin.

Lämpöpoikkeamien lisäksi, sääjohdannaisia voi käyttää esim. lumisateiden ja tornadojen varalta. Monet haluavat myös sijoitussalkkuunsa sijoitusinstrumentteja, joilla ei ole mitään korrelaatiota muiden sijoitusten kanssa. Tähän sääjohdannaiset sopivatkin erittäin hyvin.

Arvonmuodostumisen määrittäminen sääjohdannaisissa on äärimmäisen monimutkaista. Pitkältä arvo muodostuu siitä minkä hintainen tietty säätilan muutos yrityksille on. Kyse on tavallaan vakuutuksesta säätilan muutoksia vastaan, mutta tämän vakuutuksen ottaaksesi sinulla ei tarvitse olla yritystä, jonka tulovirtaan säätilan muutos vaikuttaa. Ts. voit lyödä vetoa siitä millaiseksi sää tulee muodostumaan.

ilmainen 25€

säältä suojautuminen

(Sateenvarjon lisäksi säältä suojautuminen onnistuu johdannaiskaupassa)

Inflaatiojohdannaiset

Inflaatiojohdannaisten tarkoitus on siirtää inflaatioriskiä osapuolelta toiselle. Yksi inflaatiojohdannainen on valtioiden liikkeelle laskemat inflaatioindeksoidut joukkovelkakirjat. Inflaatiota vastaan suojautuminen on hyödyllistä etenkin jos kyseiseen lainaan sisältyy suuri riski valuutan hinnanheilahtelusta. Myös epävakaampiin talousalueisiin on näin mahdollista sijoittaa kun sijoituksiin ei sisälly inflaatioriskiä.

Energiajohdannaiset

Energiajohdannaiset muodostuvat maakaasu, raakaöljy ja sähköjohdannaisista. Käytännössä tämä tarkoittaa vedonlyöntiä näiden kohde-etuuksien tulevaisuuden arvoista. Niillä oli suuri osa vuoden 2008 finanssikriisin synnyssä, energiajohdannaisten sanottiin paisuttaneen keinotekoisesti hintoja. Tämä alkoi ”The Commodity Futures Modernization Act of 2000″:stä joka antoi käytännössä Wall Streetille täysin vapaat kädet energiafutuureilla kaupankäymiseen.

Tämän seurauksena yli 80% energiajohdannaisista oli pelkästään paperilla olevia, niillä kauppalakäyvillä yhtiöillä ei ollut tarkoituskaan missään vaiheessa hankkia haltuunsa itse fyysisiä hyödykkeitä. Suuri osa Energiajohdannaisilla käydystä kaupasta käydään contract for difference periaatteella, kohde-etuuden juoksuajan erääntyessä maksetaan vain hinnanerotus ei fyysistä kohde-etuutta. Tällainen kaupankäynti onnistuu esim. sijoitustarjoukset välilehdessä olevissa firmoissa

Kiinteistöjohdannaiset

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, on kiinteistojohdannaiset. Monilla lukijoista on varmaan oma asunto? Niin kuin asuntosijoittaminen artikkelissa mainitsimme, kiinteistöjen hinnan määritteleminen on usein varsin vaikeaa. Siksi johdannaiskaupassa käytetäänkin kiinteistöindeksejä hinnanmääritykseen. Näissä indekseissä näkyy keskimääräinen kiinteistöjen hinnankehitys kyseisellä alueella. Tämä johdannaislaji on oiva keino suojautua kiinteistökuplaa vastaan.

Esimerkiksi, jos uskot, että asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä ylikuumentuneet ja haluat suojautua mahdollista asuntosi hinnanlaskua vastaan, on sinulla mahdollista turvata kiinteistösi arvo futuureilla ja warranteilla. Tällä tavoin voit myös suojautua siltä mahdollisuudelta, että asuntosi hinnan laskiessa pankkilainasi koko kasvaa suuremmaksi kuin asuntosi arvo.

Tässä pieni silaus mitä kaikkea johdannaisilla voikaan tehdä. Jos nämäkin vaihtoehdot kuulostavat sinusta vielä liian tavanomaisilta, on aina mahdollista solmia kahdenkeskeisiä sopimuksia vieläkin ekstoottisimmista kohteista. Johdannaiskauppa onkin monen mielestä laillistettua vedonlyöntiä.

Verrattuna vaikkapa urheiluvedonlyöntiin sinulla on tässä se etu, että sijoittamasi summan kasvaessa kertoimesi kasvavat myös suuremmiksi välityspalkkion osuuden pienentyessä, siksi uhkapelaajille onkin tuottavampaa vaihtaa urheiluvedonlyönti johdannaiskaupankäyntiin vaikka tietotaso ei olisikaan ammattilaisiin verrattavissa. Tietävälle sijoittajalle taas tämä on oivallinen rahantekotilaisuus.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment