Uusimmat artikkelit

7 asiaa jotka sinun tulisi tietää johdannaiskaupasta

7 asiaa jotka sinun tulisi tietää johdannaiskaupasta

 

Johdannaiskauppa ei ole aloittelevalle sijoittajalle aina niitä helpoimpia asioita opiskella monimutkaisuutensa ja omien ominaisuuksiensa takia. Tässä artikkelissa käymme läpi asioita jotka ovat erityisen tärkeitä johdannaiskaupasta kiinnostuneille.

1.Johdannainen tarkoittaa rahoitusinstrumenttia jonka arvo muodostuu kohde-etuuden mitattavissa olevasta suuren muutoksesta.

Tämä sanahirviö tarkoittaa käytännössä sitä, että johdannaiskauppaa voidaan käydä mistä tahansa ominaisuudesta mikä on mitattavissa, esim. Helsingin keskilämpötilan muutoksesta tammikuussa verrattuna edelliseen vuoteen. Tavallisesti tällaisia johdannaissopimuksia ei kuitenkaan solmita, vaan johdannaiskauppaa käydään useammin esim. yhtiön osakkeen arvon muutoksilla.

2. Aloittelijan tulisi käyttää johdannaisia pääasiassa jo olemassa olevan sijoitusriskin pienentämiseentai laskelmoidun riskin ottamiseen.

Johdannaisilla voidaan suojata jo olemassa olevia sijoituksia hinnanlaskua ja -nousua vastaan. Toinen tarkoitus on laskelmoidun riskin ottaminen sijoituksissa, joissa sijoittajalla on erittäin vahva näkemys. Pelkästään vaihtelun vuoksi osakesijoittamiseen tai kokeillakseen ei aloittelijan tulisi johdannaisiin koskea.

3. Johdannaiskauppaa käydään pääasiassa johdannaispörssissä, mutta johdannaissopimuksen voi solmia myös kahden välisenä otc-sopimuksena

Tunnetuissa johdannaispörsseissä kuten Eurex käydään suurin osa johdannaiskaupasta, mutta on myös mahdollista solmia suoraan kahdenkeskeinen johdannaissopimus. Suurin ero tässä on että julkisen kaupankäynnin kohteen olevan johdannaisen sopimus on tavallisesti standardisoitu, kun taas kahden kesken voidaan räätälöidä molempien osapuolten tarpeiden mukaan.

4. Johdannaisen hinnanmuodostus voi olla monimutkaisempi mitä ensisilmäys antaa olettaa.

Johdannaisen hinnanmuodostukseen vaikuttavat monet seikat, se ei ole yhtä suoraviivaista kun osakkeen hinnanmuodostus. Esimerkiksi osavuosikatsauksen lähestyessä osakkeen hinta heittelehtii enemmän kun markkinoilla vallitsee epävarmuus. Kun johto julkaisee tuloksen, epävarmuus vähenee ja tämä heijastuu warranttien arvoon. Vaikka osakkeen arvo nousee, voi warranttien arvo jopa laskea.

 

johdannaiskauppa

(Johdannaissopimus voidaan solmia esim. polttoaineen hinnan muutoksesta)

ilmainen 25€
5. Johdannaiskaupassa kärsivällisyys on kaikki kaikessa

Johdannaiskaupassa tarvitset kylmähermoista luonnetta. Ajoitus on kaikki kaikessa jos meinaat menestyä johdannaiskauppiaana. Oikea hetki kaupankäynnille voi olla minuuttien päässä tai sitten siihen voi mennä kuukausia. Pääasia on että et hätiköi päätöksenteossasi vaan analysoit tuottavan tilaisuuden kylmän laskelmoidusti.

6.Vaikka tietosi olisi kuinka tarkkoja, älä sijoita liian suurta osaa kassastasi johdannaisiin.

Vaikka johdannaiset ovat oiva tilaisuus isoihin tienesteihin analyyttiselle ja ja tarkkatietoiselle sijoittajalle, niin aina on mahdollisuus ennakoimattomaan tapahtumaan kuten esim. maanjäristykseen. Koska johdannaisilla pelataan vipuvaikutuksen kanssa, nämä heilahtelut voivat olla varsin dramaattisia.

7. Johdannaiskaupan sääntely on tiukentunut huimasti viime vuosina

Johdannaiset olivat suuressa osassa vuoden 2008 finanssikriisin synnyssä. Alkuperäinen tarkoitus sijoitus suojaaminen, oli jäänyt toissijaiseksi tarkoitukseksi ja johdannaisia käytettiin keinotteluun ja uhkapelaamiseen. Vuonna 2013 tuli Suomeen säännös että kaikki johdannaiskaupat (myös otc-kaupat) on raportoitava viimeistään seuraavana päivänä. Sääntelyllä pyritään saamaan johdannaiskauppaan samanlainen läpinäkyvyys mitä osakemarkkinoillakin on.

Johdoinnassijoittamisen maailmaan pääset helpoiten tutustumaan sijoitustarjoukset kohdasta jonne pääset tästä linkistä

Takaisin etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

Leave a comment