Uusimmat artikkelit

Haluatko miljonääriksi? Vaihda lottoaminen sijoittamiseen.

Haluatko miljonääriksi? Vaihda lottoaminen sijoittamiseen

Suomalaiset ovat tunnetusti lottohullua kansaa. Viime viikolla ei tullut yhtään täysosumaa, joten ensi viikolla tarjolla oleva n. 10 miljoonan jättipotti houkuttelee varmasti taas kansan sankoin joukoin kioskeille rivejä ruksaamaan ja tavoittelemaan helppoa elämää.

Veikkauksen loton lisäksi viime vuosina on Suomen markkinoille tullut myös Eurojackpot, jossa joka viikko on tarjolla vähintään 10 miljoonan jättipotti innokkaille pelureille. Artikkelin kirjoitushetkellä Eurojackpot on osunut Suomeen yhteensä neljä kertaa, isoimpana yksittäisenä voittajana mainittakoon 12.9.2014 Espoolaiselle pelurille osunut 61,1 miljoonan euron täysosuma.

Kun puhutaan tällaisista summista, ei ole ihme että asiaan perehtymättömän kansalaisen arviointikyky pettää ennen arvontaa, ja pottien tavoittelemiseen saatetaan sijoittaa satojakin euroja kierrosta kohden. Se, mikä saatetaan unohtaa hetkeksi, on se äärimmäisen pieni todennäköisyys millä jättipotti osuu juuri sinun kohdallesi. Veikkauksen lotossa päävoiton todennäköisyys on 1/ 15 380 937 ja Eurojackpotissa se on 1/95 344 200. Todennäköisempää on esimerkiksi että nainen synnyttää identtiset neloset (1/ 15 000 000) tai että kuolet, siksi että tiput sängystä   (1/2 000 000). Veikkauksen loton palautusprosentti on 41,1 tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin jokaista sijoittamaasi 100 euroa kohden voittoina jaetaan takaisin 41,1 euroa, loput 58,9 euroa veikkaus pitää itsellään. Näin huonoa sijoitusta on jo todella vaikeaa löytää mistään muualta.
ilmainen 25€

Lotto on tulonsiirtoa köyhiltä köyhille

Veikkaus vetoaa yleensä siihen, että lotossa jaettava raha menee hyvään tarkoitukseen esim. nuorten urheilutoiminnan tukemiseen. Lottoaminen voi myös tuoda joillekin henkilöille tiettyä viihdettä ja lisäarvoa elämään. Miljoonista unelmoiminen voi myös olla henkisesti tyydyttävää, varsinkin jos ei ole tyytyväinen nykyiseen taloudelliseen tilanteeseensa. Mutta kuka lopulta nauttii siitä, että on unelma joka tuhoutuu joka viikko ja ainoa mitä jää käteen on pettymys ja tyhjentynyt rahapussi. Tuskin meistä kovin moni unelmoi presidenttinä olostakaan, vaikka se on huomattavasti todennäköisempää kuin lotossa pääpotin voittaminen.

Kun ajatellaan lottoamisen perusideaa, niin huomaa kuinka absurdi koko peli oikeastaan on, suurelta joukolta kohtalaisen vähävaraisia ihmisiä otetaan pieni summa rahaa pois ja heistä muutamista tehdään rikkaita ja nostetaan varallisesti muiden yläpuolelle.

Koko tämä järjestelmä sotii hyvinvointiyhteiskunnan ajatusta vastaan. Lisätään kovalla työllä saavutetun tasa-arvoisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, samalla kokonaiselintasoa laskemalla, tehdään juuri päinvastaista millä viimeiset vuosisadat ollaan saatu ihmiskunta eteenpäin kehityksessä.

Oletko koskaan kuullut lottoajista, jotka ovat jo ennestään miljonäärejä?

En minäkään, tämän vuoksi voidaan sanoa että se on tulonsiirtoa köyhiltä köyhille, eräänlainen lisävero, jonka kansa on valmis maksamaan. Jo valmiiksi korkean verotuksen maassa onkin melko erikoista, että rahapelit ovat niin valtavassa suosiossa. Ja vielä erikoisempaa tässä on se, että rikkaiden verotukseen ollaan tyytymättömiä, mutta samaan aikaan ollaan itse valmiita käytännössä lahjoittamaan varoja tehdäkseen muutamista harvoista rikkaita ja näin lisätään tätä elintasokuilua vielä ennestään.

 

pois köyhiltä

Vaihtoehdot lottoamiselle

Perinteisesti Suomalaiset ovat vieroksuneet mm. osakesijoittamista sen riskisyyden takia. Pelko rahojen menettämisestä on liian suuri mahdollisiin tuottoihin verrattuna. Jos vertailukohtana on lottoaminen, niin osakesijoittamisen riskisyys on kuitenkin äärimmäisen pientä, pitkällä ajanjaksolla osakesijoittamisessa lähes kaikki jäävät voitolle.

Lotossa sen sijaan volatiliteetti on äärimmäisen suurta ja lähes kaikki häviävät kaikki siihen sijoittamansa rahat. Hyvin pieni osa, vain muutama henkilö, saa suuren palkinnon pienestä sijoituksestansa.

Tehdäänpä pieni ajatusleikki ja lasketaan mitä säännöllisesti joka viikko täyden 12 rivin kupongin pelaava henkilö saisi samalla rahalla, jos hän 20 vuoden ajan sijoittaisi nämä rahat muulla tavoin. yksi rivi maksaa euron eli kuponki maksaa 12 euroa kun tämä kerrotaan 52 ja tämä kerrotaan 20, saadaan 20 vuoden yhteissummaksi 12480€, kun otetaan tästä summasta pois se 41,1% joka jaetaan takaisin pelaajille jää jäljelle 5130€. Tämä on siis se kuinka paljon täyden kupongin joka viikko lottoava oletusarvoisesti häviää tämän hetkisellä rivin hinnalla 20 vuoden aikana. Seuraavassa vaihtoehdossa tarkastelemme mitä sijoittaja olisi saanut laittaessaan rahansa vaihtoehtoiseen sijoituskohteeseen. Laskelmien yksinkertaistamiseksi oletetaan, että tuleva 20 vuoden tuotto on sama kuin viimeisen 20 vuoden aikana toteutunut tuotto ja että sijoittajalla olisi koko 5130€ sijoitussumma käytettävissään heti sijoitusajankohdan alkaessa.

 

Vaihtoehto 1. Yksittäinen hyvin tuottanut osake.

Jos sijoittajalla käy äärimmäisen hyvä tuuri (vastaisi ehkä suunnilleen samanlaista tuuria kuin viisi oikein lottorivin saaminen) ja hän onnistuu haistamaan todella hyvin tuottavan yhtiön kuten, Apple on ollut viimeisen 20 vuoden aikana. 2.1.2015 Applen kurssi oli 105,99$. Kun mennään ajassa 20 vuotta taaksepäin, Applen kurssi oli 1,35$ eli 20 vuoden aikana osakkeen arvo on yli 78-kertaistunut. Kun lasketaan 5130*78, tulokseksi saadaan hieman yli 400 000€. Eli 20 vuotta sitten 5130€ edestä Applen osakkeita ostanut on nyt yli 400 000€ rikkaampi (Tähän vielä päälle vuosittaiset osinkotulot). Kun taas saman ajan täyden lottokupongin peliin pistänyt on keskimäärin yli 5000€ köyhempi.

 Vaihtoehto 2. Indeksisijoittaminen

Ei ole tietäänkään todennäköisin skenaario että satut valitsemaan suuresta osakevalikoimasta juuri sen äärimmäisen hyvin tuottaneen osakkeen, siksi otetaankin tarkasteluun todennäköisempi vaihtoehto. Helsingin pörssin yleiskehitystä kuvaava OMX Helsinki Cap-indeksi oli 20 vuotta sitten n. 1 800 pisteessä. Tällä hetkellä se on noin 12 400 pisteessä eli arvo on noin 6,9 kertaistunut. 5130 kerrottuna 6,9 on noin 35 400€, joka ei ole sama kuin 400 000€, mutta melkoisen kiva summa myös tämäkin kun vertaa siihen että toinen vaihtoehto on 0€.

Vaihtoehto 3. Kultaan sijoittaminen

Kolmanneksi vaihtoehdoksi otamme sijoittamismuodosta peruslaatuisimman, kullan. Kullan arvo 20 vuotta sitten oli noin 380$ per unssi London Bullion Marketissa. Tällä hetkellä arvo on noin 1300$ per unssi. Tästä voimme laskea, että kullan arvo on noin 3,4 kertaistunut. Eli 5130€ alkupääoma olisi kasvanut 17 442€ suuruiseksi. Tuotto ei ole yhtä hyvä kuin kahdessa edellisessä vaihtoehdossa, mutta kultaa on aina pidetty sijoittamisen turvasatamana, sen varmuus ja hinnan vakaus on ollut historiallisesti parempaa kuin minkään muun sijoitusmuodon. Tämän tiedon valossa, ei huono sijoitusvaihtoehto tämäkään.

Muita harkitsemisen arvoisia vaihtoehtoja?

Rohkea sijoittaja pitää silmänsä auki myös muiden vaihtoehtojen varalta, Bitcoiniin 5000€ 5 vuotta sitten sijoittanut olisi nyt miljonääri. Arvaamaton tapahtuma taloudessa antaa myös mahdollisuuden ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti johdannaisten kuten warranttien avulla. Uhkapelaaja taas kokeilee onneaan esim. binäärioptioilla loton sijasta, pienellä alkupääomalla on mahdollisuus saada isoja voittoja isoja riskejä ottamalla, tässä tarvitaan toki mukaan hyvää tuuria, ei kuitenkaan niin paljoa kun loton päävoiton saamiseksi.

Yhteenveto

Mikä loppujen lopuksi selittää loton valtaisan suosion? Voimme ainakin päätellä, että ihmiset eivät tee ratkaisuja pienten rahasummien sijoittamisesta rationaalisesti. Rahat laitetaan tunnepitoisen päätöksen perusteella kannattamattomaan sijoitukseen, koska haaveiden elättely on tärkeää. Päävoiton epätodennäköisyyttä ei pystytä sisäistämään tai sitä ei edes haluta ajatella.

Myös se unohdetaan, että pienistä puroista kasvaa iso joki. Jos saman rahasumman sijoittaa järkevästi on oikeasti mahdollisuus tehdä lähes samoja asioita mitä täysosuman saatuaan, mutta koska tämä tapahtuma sijaitsee aikahorisontissa niin kaukana, niin siitä ei ajatella olevan mitään hyötyä. Nyky-yhteiskunnassa tämän hetkiset tarpeet ajavat tulevaisuuden hyvinvoinnin edelle.

Myös lottovoittajien hehkuttaminen julkisesti televisiossa ja mediassa saa ihmiset luulemaan, että voitto on mahdollista osua myös hänelle. On helppoa samastua kun mielikuvia luodaan jatkuvasti paremmasta elämästä. Myös sijoitusmaailmassa löytyy äärimmäisen hyväonnisia ihmisiä, jotka ovat ostaneet aina juuri oikeita osakkeita oikeaan aikaan ja sijoittaneet aina paljon tuottaviin kohteisiin.

He ovat omaisuudeltaan vielä huomattavasti pääpotin voittajia varakkaampia, monesti sijoittamisessa menestys liitetään kuitenkin ylivertaisiin taitoihin vaikka aina näin ei kuitenkaan ole. Myös taidoiltaan huonommasta sijoittajasta voi tulla miljonääri, ja vieläpä paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin lotossa.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment