Uusimmat artikkelit

Indeksisijoittaminen

Indeksisijoittaminen on sinulle loistava vaihtoehto jos haluat sijoittaa osakkeisiin, mutta et ole aivan varma mitä osakkeita pitäisi ostaa tai mistä kannattaisi aloittaa.

Indeksit ovat myös sinun vaihtoehtosi jos uskot ns. ”täydellisiin markkinoihin” eli että yksittäisillä toimijoilla ei ole niin vahvaa asiantuntemusta, että he pitkällä aikavälillä pystyisivät päihittämään yksittäisiin osakkeisiin sijoittamalla osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton. Tämä näkemys on varsin yleinen tämän hetkisessä sijoitusteoriassa ammattilaisilla ”amatöörisijoittajia” kohtaan.

Ammattilaisilla on takanaan vuosien kokemus ja uusimmat tekniset laitteet, joita tavallisen kaduntallaajan onkin varsin vaikeaa päihittää. Onneksi osakesijoittaminen ei kuitenkaan ole nollasummapeliä, vaan keskimääräinen vuosituotto pitkällä aikavälillä on ollut n. 8%.

Älä ole pankinjohtajien palkkojen maksumies, sijoita indekseihin

Monilla saattaa herätä kysymys miksi en suoraan sijoittaisi pankkien tarjoamiin rahastoihin, joita ovat ammattilaiset hoitamassa?

Vastaus on yksinkertainen, pankkien tarjoamien rahastojen hallintakulut ovat huomattavasti suuremmat kuin indeksien kulut. Tyypillisesti pankki voi ottaa tarjoamistaan rahastoista 1,5% vuotuisen palkkion itselleen, kun taas indeksien kulut ovat tavallisismmillaan n. 0,2% luokkaa vuotuisesti. Tämä ei saata tuntua isolta erolta, mutta yksinkertaisia laskutoimituksia tekemällä huomaat, että esim. 10 vuoden aikavälillä ero on todella valtava!

Jos haluat aivan välttämättä sijoittaa pankin tarjoamiin rahastoihin, tutustu kuinka harva rahasto on kulujen jälkeen voittanut pitkän aikavälin tuotoissa indeksit, tulos saattaa saada sinut muuttamaan mielesi hyvinkin pian!

Jos sijoitusneuvojasi esittelee sinulle rahastoja, jotka ovat päivittäneet viime vuosien tuotoissa indeksit, tämä on todennäköisesti sen ansiota, että hän ei näytä sinulle niitä kymmeniä rahastoja, jotka ovat hävinneet tuotoissa indekseille.

Tilastollisesti puolet rahastoista voittaa ja puolet häviää indeksille, tämä johtuu ihan vain matematiikasta. Nämä rahastot vain ovat eri rahastoja joka vuosi. Hallinnointikulujen jälkeen yli puolet rahastoista häviää indeksille. On hyvin tavallista, että pankilla on valikoimassa useita kymmeniä eri rahastoja ja ne joiden tuotot jäävät indekseistä haudataan hyvin nopeasti tai ainakaan niitä ei mainosteta uusille asiakkaille.

Se, että jäljelle jäävistä rahastoista jotkut päihittävät indeksien tuotot, ei johdu siitä, että ne olisivat jotenkin erinomaisesti kasattuja rahastoja, vaan puhtaasta satunnaisuudesta.

Kun laitat sokean heittämään kymmeniä tikkoja tikkataulua päin, on hyvinkin mahdollista, että joku niistä osuu napakymppiin, tämä ei kuitenkaan tee hänestä maailman parasta tikanheittäjää. Niin kuin sanottu harva rahasto voittaa indeksiä viitenä saati kymmentä vuotta peräkkäin. Myös se tulee huomioida, että useissa rahastoissa vuotuiset osingot lisätään sijoituspääomaan kun taas indekseissä osingot jaetaan sijoittajalle, tämän takia tulisi tarkastella tuottoindeksejä eikä ns. hintaindeksejä, jotka vain kertovat mihin hankintahintaan indeksiä on saatavilla.

Jos sinulla on vielä tämän artikkelin jälkeen henkilökohtainen sijoitusneuvoja, suosittelemmekin hankkiutumaan hänestä eroon.

Voimme sanoa lähes varmasti, että kun hän on sinulle markkinoinut eri sijoitusmahdollisuuksia, niin ei ole maininnut sanallakaan pienikuluisista indekseistä, vaan pelkästään rahastoista, joista hänelle itselleen tulee mittavat provisiot. Jos näkemyksemme vaikuttaa tässä asiassa hieman jyrkältä, niin sitä se nimenomaan onkin. On lähes hävytöntä kuinka kierosti isoimmat sijoitusinstituutiot toimivat tässä asiassa tavallisia kansalaisia kohtaan.

Asiaa voi miettiä myös näin. Pankilla on aina myös kivijalkatoimistonsa ja valtavat kiinteät kulut, jotka heidän pitää kattaa myymillään palveluilla.

Sähköisesti palvelujaan tarjoavilla sijoitussivustoilla, ei ole lähes ollenkaan kiinteitä kustannuksia, joten heillä on myös mahdollisuus tarjota palvelujaan halvemmalla.

Riskit eivät ole yhtään suuremmat. Osakkeisiin ja indekseihin sijoittamalla rahasi eivät ole pankilla vaan ne on osakkeisiin sidottu.

Pankin mahdollinen konkurssi tai muut vaikeudet eivät vaikuttaisi sijoituksiisi millään tavalla, huonoimmassa tapauksessa joutuisit vaan siirtämään salkkusi toiseen pankkiin. Jos haluat äärimmäistä turvaa, niin kultaan sijoittaminen on edelleen ykkösvaihto, mutta tässä tapauksessa joudut tinkimään myös tuotoistasi.

Indeksisijoittaminen on sijoittamista markkinoiden kokonaiskasvuun.

Sijoittamalla indekseihin toivot markkinoiden kasvavan kokonaisuudessaa, toisin kuin osakesijoittamisessa, jossa osakkeiden valinta on olennaisen tärkeässä osassa, sinun tarkoituksena ei ole etsiä yksittäisiä aliarvostettuja yrityksiä, vaan markkinoita jotka tulevat kohentumaan tulevaisuudessa.

vanha pörssi

(Vanha kuva pörssistä, ennen osakkeiden ostamiseksi käytiin fyysisillä arvopareilla kauppaa, nykyisin suurin osan kaupasta käydään pörssin ulkopuolella)

Mihin indekseihin minun tulisi rahani laittaa?

Indeksisijoittajalla on valittavinaan lukuisia vaihtoehtoja, yksi vaihtoehto on sijoittaa Helsingin pörssin 25 suurin osaketta sisältävä OMX Helsinki_25 indeksi.

Tämä tarkoittaa käytännössä samaa, kuin että olisit ostanut kaikkia 25 suurimman osakkeita niiden suhteellisen suuruuden mukaan, rajoitettuna kuitenkin että minkään yksittäisen osakkeen painoarvo ei ole 10% suurempi.

Toinen hyvä vaihoehto on S&P500 indeksi.

Jossa on mukana käytännössä yhdysvaltojen pörssinoteeeratuista yrityksistä 500 suurinta. Muita tunnettuja indeksejä on Nikkei 225, jossa mukana Tokion pörssin 225 suurimman yhtiön osakkeet sekä Euronext 100 indeksi jossa 100 Euroopan suurimman yhtiön osaketta.
ilmainen 25€

Indeksisijoittamisen edut

- Koska indeksit eivät tarvitse aktiivista seurantaa ovat kulut huomattavasti pienemmät kuin pankkien tarjoamiin rahastoihin sijoittaessa. 

Indeksirahastot pyrkivät vain jäljittelemään indeksien painotusta, sinun  ei tarvitse maksaa mukana tulevasta asiantuntijuudesta, toisin kuin sijoitusrahastoissa. Tämä säästö on huomattavan suuri varsinkin pitkällä aikajaksolla

- Indeksisijoittamisessa varat ovat jo valmiiksi hajautettu.

 Jos lähdet osakesijoittamiseen alle 10 000 euron alkukassalla, sinun on vaikeaa hajauttaa sijoituksiasi ilman että kulut nousevat todella suuriksi (Yksittäiseen osakkeeseen sijoittaminen alle 500 eurolla nostaa kulujen osuutta merkittävästi. Alle 20 osakeyhtiöön sijoittaminen ei taas ole erityisen hyvin hajautettu) Indeksisijoittamisessa saat jo hyvän hajautuksen ja kohtuullisen pienet kulut 1000 euron sijoituksella.

-Näet historiallisen tuoton pitkältä ajalta. 

Voit olla varma että mukana ei ole minkäänlaisia kurssien vääristelyjä eikä harhanjohtamista. Indeksisijoittaja tietää tarkkaan mitä rahoillaan saa. Sinulle ei tarvitse jäädä epäluuloa siitä että onko tämä sijoitusmuoto tuottava pitkällä aikavälillä, koska saat monipuolista historiallista dataa joka todistaa tuottavuuden aukottomasti.

-Sinun ei tarvitse murehtia yksittäisten yhtiöiden tuloksista eikä seurata jatkuvasti sijoitusuutisia. 

Tosin joillekkin meistä sijoitusmaailman tapahtumien seuranta on kiinnostavaa. Mutta jos et kuulu tähän joukkoon voit jättää indeksisijoituksesi melkein täysin huomiotta, sinulta ei vaadita aktiivisia toimenpiteitä.

Jos haluat pelata äärimmäisen varman päälle niin parasta on hajauttaa myös indeksisijoitukset usean suurimman indeksin kesken.

Näin tuottosi eivät ole riippuvaisia minkään yksittäisen maantieteeellisen alueen tuotoista. Indekseihin sijoittaessa voit myös käyttä velkavipua, tämä ei ole niin suuririskistä kuin yksittäisen osakkeen vivuttaminen koska sijoituksesi on jo valmiiksi hajautettu.

Parhaat paikat indeksisijoittamiseen löytyvät sijoitustarjouksistamme, sieltä löydät selvästi kivijalkapankkeja halvemmat  nettisijoitusyhtiöt joissa pääset nopeasti ja edullisesti indeksisijoittamisen maailmaan.

Arvosanaksi indeksisijoittamiselle annamme 4,9 tähteä.

Tämä on loistava sijoitusmuoto aloittelijalle, koska sinulla ei tarvitse olla tarkempaa tietoa yksittäisen yhtiön talousnäkymistä sijoittamisen aloittaaksesi. Kun CFD-kaupan ja binäärioptikaupan voidaan sanoa olevan täydellinen vaihtoehto treidaajalle joka on taidoltaan ylivertainen, indeksien voidaan sanoa olevan aloittelijalle täydellinen vaihtoehto.

Hyödyllisiä linkkejä:

Investopedia: index investing

Wikipedia: index fund

 

Etusivulle pääset tästä linkistä

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

Indeksisijoittaminen on 7.1.2015 rated 4.9 of 5

Leave a comment