Uusimmat artikkelit

Indeksisijoittaminen

Indeksisijoittaminen on sinulle loistava vaihtoehto jos haluat sijoittaa osakkeisiin, mutta et ole aivan varma mitä osakkeita pitäisi ostaa tai mistä kannattaisi aloittaa.

Indeksit ovat myös sinun vaihtoehtosi jos uskot ns. ”täydellisiin markkinoihin” eli että yksittäisillä toimijoilla ei ole niin vahvaa asiantuntemusta, että he pitkällä aikavälillä pystyisivät päihittämään yksittäisiin osakkeisiin sijoittamalla osakemarkkinoiden keskimääräisen tuoton. Tämä näkemys on varsin yleinen tämän hetkisessä sijoitusteoriassa ammattilaisilla ”amatöörisijoittajia” kohtaan.

Ammattilaisilla on takanaan vuosien kokemus ja uusimmat tekniset laitteet, joita tavallisen kaduntallaajan onkin varsin vaikeaa päihittää. Onneksi osakesijoittaminen ei kuitenkaan ole nollasummapeliä, vaan keskimääräinen vuosituotto pitkällä aikavälillä on ollut n. 8%. Tilanne ei siis ole samanlainen kuin esim. nettipokerissa, jossa vain parhaat ammattilaiset tienaavat enemmän mitä menee kuluihin.

Älä ole pankinjohtajien palkkojen maksumies, sijoita indekseihin

Monilla saattaa herätä kysymys miksi en suoraan sijoittaisi pankkien tarjoamiin rahastoihin, joita ovat ammattilaiset hoitamassa?

Vastaus on yksinkertainen, pankkien tarjoamien rahastojen hallintakulut ovat huomattavasti suuremmat kuin indeksien kulut. Tyypillisesti pankki voi ottaa tarjoamistaan rahastoista 1,5% vuotuisen palkkion itselleen, kun taas indeksien kulut ovat tavallisismmillaan n. 0,2% luokkaa vuotuisesti. Tämä ei saata tuntua isolta erolta, mutta yksinkertaisia laskutoimituksia tekemällä huomaat, että esim. 10 vuoden aikavälillä ero on todella valtava!

Jos haluat aivan välttämättä sijoittaa pankin tarjoamiin rahastoihin, tutustu kuinka harva rahasto on kulujen jälkeen voittanut pitkän aikavälin tuotoissa indeksit, tulos saattaa saada sinut muuttamaan mielesi hyvinkin pian!

Jos sijoitusneuvojasi esittelee sinulle rahastoja, jotka ovat päivittäneet viime vuosien tuotoissa indeksit, tämä on todennäköisesti sen ansiota, että hän ei näytä sinulle niitä kymmeniä rahastoja, jotka ovat hävinneet tuotoissa indekseille.

Tilastollisesti puolet rahastoista voittaa ja puolet häviää indeksille, tämä johtuu ihan vain matematiikasta. Nämä rahastot vain ovat eri rahastoja joka vuosi. Hallinnointikulujen jälkeen yli puolet rahastoista häviää indeksille. On hyvin tavallista, että pankilla on valikoimassa useita kymmeniä eri rahastoja ja ne joiden tuotot jäävät indekseistä haudataan hyvin nopeasti tai ainakaan niitä ei mainosteta uusille asiakkaille.

Se, että jäljelle jäävistä rahastoista jotkut päihittävät indeksien tuotot, ei johdu siitä, että ne olisivat jotenkin erinomaisesti kasattuja rahastoja, vaan puhtaasta satunnaisuudesta.

Kun laitat lottoon tuhat riviä vetämään niin onhan se todennäköistä että jossain tulee vähintään neljä oikein, se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että suurin osa riveistä oli tappiollisia. Niin kuin sanottu harva rahasto voittaa indeksiä viitenä saati kymmentä vuotta peräkkäin. Myös se tulee huomioida, että useissa rahastoissa vuotuiset osingot lisätään sijoituspääomaan kun taas indekseissä osingot jaetaan sijoittajalle, tämän takia tulisi tarkastella tuottoindeksejä eikä ns. hintaindeksejä, jotka vain kertovat mihin hankintahintaan indeksiä on saatavilla.

Jos sinulla on vielä tämän artikkelin jälkeen henkilökohtainen sijoitusneuvoja, suosittelemmekin hankkiutumaan hänestä eroon.

Voimme sanoa lähes varmasti, että kun hän on sinulle markkinoinut eri sijoitusmahdollisuuksia, niin ei ole maininnut sanallakaan pienikuluisista indekseistä, vaan pelkästään rahastoista, joista hänelle itselleen tulee mittavat provisiot. Jos näkemyksemme vaikuttaa tässä asiassa hieman jyrkältä, niin sitä se nimenomaan onkin. On lähes hävytöntä kuinka kierosti isoimmat sijoitusinstituutiot toimivat tässä asiassa tavallisia kansalaisia kohtaan.

Asiaa voi miettiä myös näin. Pankilla on aina myös kivijalkatoimistonsa ja valtavat kiinteät kulut, jotka heidän pitää kattaa myymillään palveluilla.

Sähköisesti palvelujaan tarjoavilla sijoitussivustoilla, ei ole lähes ollenkaan kiinteitä kustannuksia, joten heillä on myös mahdollisuus tarjota palvelujaan halvemmalla.

Riskit eivät ole yhtään suuremmat. Osakkeisiin ja indekseihin sijoittamalla rahasi eivät ole pankilla vaan ne on osakkeisiin sidottu.

Pankin mahdollinen konkurssi tai muut vaikeudet eivät vaikuttaisi sijoituksiisi millään tavalla, huonoimmassa tapauksessa joutuisit vaan siirtämään salkkusi toiseen pankkiin. Jos haluat äärimmäistä turvaa, niin kultaan sijoittaminen on edelleen ykkösvaihto, mutta tässä tapauksessa joudut tinkimään myös tuotoistasi.

Indeksisijoittaminen on sijoittamista markkinoiden kokonaiskasvuun.

Sijoittamalla indekseihin toivot markkinoiden kasvavan kokonaisuudessaa, toisin kuin osakesijoittamisessa, jossa osakkeiden valinta on olennaisen tärkeässä osassa, sinun tarkoituksena ei ole etsiä yksittäisiä aliarvostettuja yrityksiä, vaan markkinoita jotka tulevat kohentumaan tulevaisuudessa.

vanha pörssi

(Vanha kuva pörssistä, ennen osakkeiden ostamiseksi käytiin fyysisillä arvopareilla kauppaa, nykyisin suurin osan kaupasta käydään pörssin ulkopuolella)

Mihin indekseihin minun tulisi rahani sijoittaa?

Indeksisijoittajalla on valittavinaan lukuisia vaihtoehtoja, yksi vaihtoehto on sijoittaa Helsingin pörssin 25 suurinta osaketta sisältävään OMX Helsinki_25 indeksi.

Se on markkina-arvopainotettu osakeindeksi, jossa yksittäisen osakkeen painoarvo on rajoitettu 10 prosenttiin. Indeksin osakelajit tarkistetaan kaksi kertaa vuodessa 1.2 ja 1.8 ja osakepaino neljä kertaa vuodessa. 1.2,1.5,1.8 ja 1.11. Indeksin laskenta aloitettiin 4.3.1988 arvolla 500 ja 15.4.2015 sen oli 3656 eli indeksi on yli seitsemän kertaistunut arvonsa sen 27-vuotisen historiansa aikana. Tähän indeksiin sijoittaminen sopii henkilölle joka haluaa pitää omistuksensa kotimaisissa yhtiöissä sekä uskoo Suomen talouden kokonaiskasvuun myös tulevaisuudessa.

Toinen hyvä vaihtoehto on S&P500 indeksi.

S&P500 indeksissä on mukana käytännössä Yhdysvaltojen pörssinoteeratuista yrityksistä 500 suurinta. S&P500 on luottoluokitusyhtiö Standard & Poor’sin hallinnoima lista Yhdysvaltalaisista suuryrityksistä. Indeksin laskeminen aloitettiin 4.3.1957 noin arvosta 44 ja 1.4.2015 sen arvo oli n.2 096 eli indeksi on 58 vuoden aikana lähes 50-kertaistanut arvonsa. Tähän indeksiin sijoittaminen sopii hyvin henkilöille jotka uskovat Yhdysvaltalaisten suuryritysten arvonnousuun ja Yhdysvaltojen talouden keskimääräiseen kasvuun myös tulevaisuudessa. Myös tämä indeksi on markkina-arvo painotettu. Viime vuosina tämän indeksin arvo on heilahdellut erittäin voimakkaasti. Syynä voidaan katsoa olevan 2000-luvun alun teknologiakuplan puhkeaminen ja vuoden 2008-finanssikriisi.

Maailman seuratuin osakeindeksi Dow Jones Industrial Average-indeksi eli DJIA-indeksi on myös hyvä vaihtoehto sijoittajalle joka suosii suuryrityksiä sijoituksissaan.

Sen perusti maailman tunnetuimman talouslehden Wall Street Journalin perustaja Charles Dow helpottamaan Yhdysvaltojen teollisuuden suuryritysten kurssikehityksen seuraamista 1800-luvun lopussa. Sen laskeminen aloitettiin 26.5.1896 arvosta 40,94. Kaikkien aikojen huippunsa se saavutti 2.3.2015 joka oli 18 288,63 eli indeksi on reilun sadan vuoden historiansa aikana lähes 500-kertaistanut arvonsa. Myös tämän indeksin arvon muutokset korreloivat voimakkaasti Yhdysvaltojen yleisen taloustilanteen kanssa. DJIA-indeksissä on tällä hetkellä 30 Yhdysvaltalaista IBM:n ja Coca-Colan kaltaista suuryritystä, joten sijoitukset eivät ole niin hyvin hajautettu kuin S&P500 indeksiin sijoittaessa, mutta tällä tasolla kun sijoitettavia yrityksiä on enemmän kuin kymmenen, voidaan todeta että lisähajautuksella ei ole enää riskin suuruuden kannalta suurtakaan merkitystä.

Jos Aasiaan sijoittaminen kiinnostaa on harkinnan arvoinen vaihtoehto Nikkei 225, jossa mukana Tokion pörssin 225 suurimman yhtiön osakkeet.

Sen laskeminen aloitettiin 7.9.1950 n. arvosta 85. Kaikkien aikojen huippunsa se saavutti Japanin teknologiakuplan villimpään aikaan 29.12.1989 jolloin se kävi arvossa 38,957.44. Tämän jälkeen se on laskenut nykyiseen hieman päälle 19 000 arvoonsa. Nikkei 225 on kehittyvien markkinoiden suuri volatiliteettisin osakeindeksi. Sen arvo on noussut parhaimmillaan 40 vuodessa 500-kertaiseksi, mutta heitellyt sen jälkeen hyvin voimakkaasti molempiin suuntiin. Tähän indeksiin sijoittaminen sopii sellaiselle henkilölle joka uskoo Japanin talouden vahvaan kasvuun ja on valmis ottamaan hieman suurempia riskejä sijoituksissaan mitä muihin indekseihin sijoittava henkilö. Kannattaa kuitenkin huomioida että tämän hetkinen poliittinen tilanne on Euroopassa huomattavasti epävakaampi mitä Japanissa, joten Nikkei 225-indeksiin sijoittaminen ei välttämättä ole niin paljon riskisempää kuin Eurooppalaisiin indekseihin, mitä historiallinen data voi antaa ymmärtää.

Eurooppalaisista yrityksistä kiinnostuneille ja Euroopan keskimääräiseen talouskasvuun uskovalle hyvä sijoitusvaihtoehto on Euronext 100-indeksi jossa on 100 Euroopan suurimman  ja likvideimmän suuryhtiön osaketta.

Euronext 100 sisältää blue chip-yrityksiä, joiden vaihto on vähintään 20% osakekannasta juoksevalta viimeisen vuoden ajalta. Tämä tarkastetaan kvartaaleittain.

Jos uskoo Ison-Britannian talouden kasvuun tulevaisuudessa, on hyvä vaihtoehto sijoittaa FTSE 100-indeksiin

FTSE 100-indeksiin on listattu Lontoon pörssin markkina-arvoltaan 100 suurinta yritystä. Indeksin laskeminen aloitettiin 3.1.1984 perusarvosta 1000. Huippunsa se saavutti 11.4.2015 arvossa 7089.77 eli indeksi on yli seitsenkertaistanut arvonsa reilussa 30 vuodessa. Myös tämä indeksi on markkina-arvopainotettu, jotta suurimpien yritysten kurssivaihteluilla olisi siinä suurempi vaikutus kuin pienemmillä. Finansskriisin jälkeen FTSE 100-indeksi on kasvattunut arvoaa hyvin tasaisesti kohtuullisella vauhdilla. Jos on halua sijoittaa Euroopan talouskasvuun, mutta haluaa sulkea pois Keski-Euroopan arvaamattomat maat, niin FTSE 100 on hyvä vaihtoehto.

 

ilmainen 25€

Indeksisijoittamisen edut

- Koska indeksit eivät tarvitse aktiivista seurantaa ovat kulut huomattavasti pienemmät kuin pankkien tarjoamiin rahastoihin sijoittaessa. 

Indeksirahastot pyrkivät vain jäljittelemään indeksien painotusta, sinun ei tarvitse maksaa mukana tulevasta asiantuntijuudesta, toisin kuin sijoitusrahastoissa. Tämä säästö on huomattavan suuri varsinkin pitkällä aikajaksolla

- Indeksisijoittamisessa varat ovat jo valmiiksi hajautettu.

 Jos lähdet osakesijoittamiseen alle 10 000 euron alkukassalla, sinun on vaikeaa hajauttaa sijoituksiasi ilman että kulut nousevat todella suuriksi. Yksittäiseen osakkeeseen sijoittaminen alle 500 eurolla nostaa kulujen suhteellista osuutta merkittävästi. Alle 20 osakeyhtiöön sijoittaminen ei taas ole erityisen hyvin hajautettu. Indeksisijoittamisessa saat jo hyvän hajautuksen ja kohtuullisen pienet kulut 1000 euron sijoituksella.

-Näet historiallisen tuoton pitkältä ajalta. 

Voit olla varma että mukana ei ole minkäänlaisia kurssien vääristelyjä eikä harhanjohtamista. Indeksisijoittaja tietää tarkkaan mitä rahoillaan saa. Sinulle ei tarvitse jäädä epäluuloa siitä että onko tämä sijoitusmuoto tuottava pitkällä aikavälillä, koska saat monipuolista historiallista dataa joka todistaa tuottavuuden aukottomasti.

-Sinun ei tarvitse murehtia yksittäisten yhtiöiden tuloksista eikä seurata jatkuvasti sijoitusuutisia. 

Tosin joillekin meistä sijoitusmaailman tapahtumien seuranta on kiinnostavaa. Mutta jos et kuulu tähän joukkoon voit jättää indeksisijoituksesi melkein täysin huomiotta, sinulta ei vaadita aktiivisia toimenpiteitä.

Jos haluat pelata äärimmäisen varman päälle, niin parasta on hajauttaa myös indeksisijoitukset usean suurimman indeksin kesken.

Näin tuottosi eivät ole riippuvaisia minkään yksittäisen maantieteellisen alueen tuotoista. Indekseihin sijoittaessa voit myös käyttää velkavipua, tämä ei ole niin riskistä kuin yksittäisen osakkeen vivuttaminen koska sijoituksesi on jo valmiiksi hajautettu.

Parhaat paikat indeksisijoittamiseen löytyvät sijoitustarjouksistamme, sieltä löydät selvästi kivijalkapankkeja halvemmat nettisijoitusyhtiöt, joissa pääset nopeasti ja edullisesti indeksisijoittamisen maailmaan.

 

Arvosanaksi indeksisijoittamiselle annamme 4,9 tähteä.

Tämä on loistava sijoitusmuoto aloittelijalle, koska sinulla ei tarvitse olla tarkempaa tietoa yksittäisen yhtiön talousnäkymistä sijoittamisen aloittaaksesi. Kun CFD-kaupan ja binäärioptiokaupan voidaan sanoa olevan täydellinen vaihtoehto treidaajalle joka on taidoltaan ylivertainen, indeksien voidaan sanoa olevan aloittelijalle täydellinen vaihtoehto.

Hyödyllisiä linkkejä:

Investopedia: index investing

Wikipedia: index fund

Automaattinen kaupankäynti (Englanninkielinen)

Indeksisijoittaminen binäärioptioiden avulla
Aloita tuottava sijoittaminen automaattisen treidausrobotin avulla. Robotti on apuväline jonka voit ohjelmoida toimimaan ennaltämäärättyjen parametrien mukaan, tällä tavoin vähennät omaa työtaakkaasi ja teet sijoittamisesta itsellesi entistäkin helpompaa. Nyt saat meidän kautta treidausrobotin täysin ilmaiseksi alla olevasta painikkeesta. Käytä tämä uskomaton tarjous hyäksesi nyt kun se vielä on voimassa. Robotti on helppokäyttöinen ja sopii myö täysin aloittelijalle joka haluaa sijoittaa tuottavammin.

treidausrobotti nappi

Etusivulle pääset tästä linkistä

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

Indeksisijoittaminen on 7.1.2015 rated 4.9 of 5

Leave a comment

binäärioptio robotti