Uusimmat artikkelit

Latinalainen Amerikka sijoituskohteena

Latinalainen Amerikka sijoituskohteena

Latinalainen Amerikka on tunnettu luonnonvaroistaan, suurista sisämarkkinoistaan ja osittain epävarmasta ilmapiiristään. Liekö latinalaista temperamenttia vai mitä, mutta Eurooppalaisesta näkökulmasta moni asia on eritavalla.

Latinalainen Amerikka sijoituskohteena ja sen erityispiirteet

Kun mikä tahansa yritys lähtee investoimaan ja laajentamaan Latinalaiseen Amerikkaan, niin on tärkeää, että jo kartoitusvaiheessa on mukana kieltä osaava kaveri omasta organisaatiosta mielummin kuin tilapäinen tulkki. Siellä nimittäin yritystenväliset suhteet ovat pitkälti henkilöiden välisiä luottamussuhteita ja silloin olisi etu, jos asioidaan samojen henkilöiden toimesta aina tietyn yrityksen tai viranomaisen kanssa. Nämä luottamus suhteet voivat olla ehtona yhteistyön jatkumiselle tai aloittamiselle.

Osittain edellä mainittu johtuu siitä, että alihankkijoina on monia pieniä firmoja, joissa asioi väkisinkin samojen henkilöiden kanssa kerta toisensa jälkeen. Näin välit luonnollisesti syvenevät yhteyshenkilöiden kesken. Kulttuurin ero on silti toinen selittävä tekijä verrattuna Euroopan ja USA:n markkinoille, mutta se on varma, että kielitaitoa paikalliset arvostavat.

Latinalaisen Amerikan markkinoilla on myös paljon suuryrityksiä, joiden kilpailu voi olla melko intensiivistä. Brasilia yli 200 miljoonan ihmisen sisämarkkinana on valtava itsessään ja yhdistettynä ympäröiviin maihin, koko Latinalaisen Amerikan markkinat ovat erittäin merkittävät. Ne eivät kärsineet vuoden 2008 finanssikriisissä suinkaan niin pahasti kuin esimerkiksi Euroopan markkinat. Meksikon markkinat laskivat kylläkin sen suuren USA:n vientiriippuvuuden takia, mutta siellä talous on jo elpymässä Yhdysvaltojen vanavedessä. Suurimmalta notkahdukselta muun Latinalaisen Amerikan pelasti sen tärkeät vienti suhteet Aasiaan päin.

Latinalaisen Amerikan luonnonvaroja louhitaan paljon kaivoksissa.

Latinalaisen Amerikan luonnonvaroja louhitaan paljon kaivoksissa.

ilmainen 25€

Vaikka isot kriisit muualla eivät välttämättä suoraan heijastu niin voimakkaasti näille markkinoille, on siellä kuitenkin muutamia sellaisia tekijöitä, joita on hyvä ottaa huomioon. Kielimuurin ja henkilökohtaisten suhteiden lisäksi merkittävässä asemassa on monien maiden sekava lainsäädäntö, keskinkertainen infrastruktuuri ja jollain alueilla huumekauppakin.

Kolumbia on kohentanut kymmenessä vuodessa imagoaan paljon huumeiden vastaisen kampanjoinnin ansiosta ja samalla kasvattanut luottamustaan sijoittajiin. Rakentamalla parempaa infrastruktuuria saadaan myös houkuteltua kansainvälisiä yrityksiä markkinoille. Brasilia on tehnyt merkittäviä investointeja tiestöön, satamiin, lentokenttiin, ja sähköverkkoon. Nämä tukevat sijoittajien luottamusta Latinalaiseen Amerikkaan markkina-alueena.

Tulevaisuuden näkymät Latinalaisessa Amerikassa sijoittajan silmin

Jalkapallon MM-kisat ja tulevat Brasilian Olympialaiset 2016 tuovat toki tuloja maahan ja vauhdittavat osittain toivottavasti infrastruktuurin rakentamistakin. Esimerkiksi tässäkin yhteydessä tiestöön tehtävät panostukset, lisäävät pitkällä tähtäimellä maan houkuttelevuutta ja edellytyksiä saada sijoituksia.

Huolimatta riskeistään Latinalainen Amerikka on taloudellisesti ja poliittisesti vuoden 2014 jäljiltä vakaampi kuin koskaan. Tämä on jo vauhdittanut investointeja viime vuonna sinne investoitiinkin ennätysmäärä. Chilen, Peruun, Mexicoon ja Brasiliaan odotetaan paljon investointeja yrityksiltä, koska ne ovat tasapainoisimpia alueella, niissä on vahva demokratia ja niissä on tehty rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia, jotka tukevat investointien toteuttamista.

Brasiliassa on suuret sisämarkkinat ja luontaista kysyntää tuotteille ja palveluille

Brasiliassa on suuret sisämarkkinat ja luontaista kysyntää tuotteille ja palveluille

Tulevaisuuden riskit Latinalaisessa Amerikassa muistuttavatkin enemmän länsimaisia riskejä, kun siellä aletaan ottaa huomioon kasvavassa määrin korruption ehkäisy ja luonnonsuojelun näkökulma. Vuosikymmenen takainen ilmapiiri, jossa yritykset saivat toteuttaa itseään kuinka huvittaa, alkaa olla ohi. Tämä toisaalta luo mahdollisuudet hyville yrityksille kilpailla reilunpelin säännöillä näillä kehittyvillä markkinoilla.

Latinalainen Amerikka on erilainen markkina kuin Aasian ja Kiinan markkinat, mutta kehittyvänä markkinana tarjoaa kuitenkin oivan tilaisuuden sijoittajalle hajauttaa salkkuaan maantieteelliselle alueelle, joka ei ainakaan toistaiseksi ole täysin riippuvainen länsimaisista markkinoista.

Tulevaisuuden kasvunäkymät ovat näillä markkinoilla kuitenkin hyvät, joten niissä kannattaa olla osallisena omalla panostuksellaan.  Hyvä ja edullisin tapa sijoittaa Latinalaiseen Amerikkaan on esimerkiksi ostaa Latinalaisen Amerikkaan sijoittava indeksi – tai muu pienikuluinen sijoitusrahasto  sijoitustarjoukset kohdasta olevasta firmasta. Pitämällä näiden markkinoiden osuuden sijoitussalkussa riittävän pienenä, se tuo mukavan hajautuksen salkkuun, joka tasapainoittaa riskiä reagoimalla eritahtiin länsimaisten markkinoiden kanssa.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment