Uusimmat artikkelit

Optioihin sijoittaminen

Optioihin sijoittaminen on tavallisten sijoittajien keskuudessa vielä melko harvinaista ja ne tunnetaankin lähinnä johdon palkitsemisjärjestelmänä. Tässä artikkelissa avaamme optioiden toimintaperiaatetta ja kerromme millä tavoin niitä pystyy hyödyntämään.

Optiolla tarkoitetaan johdannaissopimusta, jossa option liikkeellepanija eli myyjä antaa sitovan lupauksen kaupan tekemisestä kohde-etuudella tulevaisuudessa sovittuna hetkenä tai ajanjaksona ennalta määritettyyn hintaa.

Kohde-etuudella voidaan tarkoittaa esimerkiksi osaketta, raaka-ainetta, kuten kultaa  tai valuuttaa. Option haltija eli ostaja voi vapaasti päättää option toteuttamisesta tai toteuttamatta jättämisestä. Hänellä on siis oikeus, mutta ei velvollisuutta hyödyntää optio. Tässä mielestä voi sanoa että optioihin sijoittaminen on vähän kuin menisit kihloihin, annat lupauksen ostaa osakkeet tiettynä päivänä, mutta jos huomaat että tämä ei ole sinulle kannattavin vaihtoehto, voit dumpata optiot pörssissä juoksuajan kuluessa tai jättää ne merkitsemättä erääntymispäivänä.

 

optiot
(Optiot tunnetaan etenkin johdon palkitsemisjärjestelmänä)
ilmainen 25€
Option ajatus on siinä, että se tarjoaa mahdollisuuden option haltijalle ostaa esimerkiksi jotakin osaketta tiettyyn hintaan sovittuna tulevaisuuden hetkenä.

Jos tämän osakkeen arvo sillä hetkellä ylittää optiossa sovitun merkintä- eli ostohinnan, option arvo on näiden hintojen erotus ja optio ylipäätään kannattava toteuttaa. Jos osakkeen kurssi sen sijaan olisi alle tämän optiossa sovitun hinnan, ei optiota ole järkeä toteuttaa koska se johtaisi välittömiin tappioihin. Eihän kukaan täysjärkinen osta osaketta kalliimmalla hinnalla kuin mitä sen pörssikurssi sillä hetkellä on.

Tällöin kun optio jää käyttämättä niin option ostaja häviää vain optiosta maksamansa hinnan.  Optioiden riski sinällään tässä muodossa on hyvin rajattu ja sitä ostaessaan tietää kuinka paljon maksimissaan voi hävitä, eli tämän optiosta maksamansa hinnan.

Optioiden käyttö

Optioilla yritykset suojautuvat erilaisia osakkeiden, raaka-aineiden ja valuuttojen arvonvaihteluita vastaan ja pyrkivät tekemään toiminnastaan ennustettavampaa.

Optioilla myös voidaan palkita yrityksen johtoa ja yhdenmukaistaa osakkeenomistajien ja johdon tavoitteita pörssikurssin nostamiseksi. Yksiö optioiden muoto on binäärioptiot joihin olemme pureutuneet omassa artikkelissaan.

Johdon optiojärjestelmissä käytettävät optiot ovat usein maturiteetiltaan pitkäaikaisia, eli ne voidaan toteuttaa vasta pitemmällä tulevaisuudessa ja näin ollen ne oikeastaan ovatkin Warrantteja (eli pitkän maturiteetin optioita).

Lisää warranteista löydät sitä koskevasta artikkelistamme. Optiot ovat osakkeiden tapaan jälkimarkkinakelpoisia eli niitä voi ostaa ja myydä pörsssistä. Parhaat paikat optioihin sijoittamiseen löytyvät sijoitustarjoukset kohdasta.

Kokonaisarvosanakasi optiokaupalle annamme 3,4 tähteä. Tämä muodostuu siitä että ne ovat tarkoitukseensa erittäin hyviä johdannaisia, mutta aloittelevan sijoittajan kannattaa enin tutustua muihin sijoitusinstrumentteihin ja opetella niiden toiminta, ennen kuin lähtee mukaan optiokauppaan.

Hyödyllisiä linkkejä:

patentti- ja rekisterihallitus: optiot ja muut erityisoikeudet

Verohallinto: optioiden verotuksesta

 

Sijoitusvinkin etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

Optioihin sijoittaminen on 12.1.2015 rated 3.4 of 5

Leave a comment