Uusimmat artikkelit

Warrantit

Warranttien perusteista

Warrantti on osakkeen kaltainen arvopaperi, joka on kohdistettu johonkin tiettyyn kohde-etuuteen, tällaisia ovat esim. osake, indeksi, raaka-aine tai valutta.

Warrantit on rahoituslaitoksen liikkeelle laskemia, ja ne lunastetaan aina käteisenä (toisin kuin esim. optioilla, joilla voidaan merkitä osakkeita) ns. juoksuajan päättyessä. Tämä juoksuaika on tavallisesti muutamia viikkoja tai kuukausia. Warranteilla on lunastushinta, jonka pitää täyttyä päättymispäivänä saadaksesi tuottoa.

Jos sinä hankit ostowarrantteja, se tarkoittaa että uskot kohde-etuuden hinnan nousevan. Esim. Jos uskot Kone Oyj:n arvon nousevan sinun kannattaa hankkia Koneen ostowarrantti, tämä eroaa osakkeesta siinä että ne antavat sinun sijoituksellesi vipuvaikutuksen, sinulla on mahdollisuus suureen tuottoon pienellä pääomalla, myös riskit ovat suuremmat. Jos ostowarrantin osakekurssi on juoksuajan päättymispäivänä yli lunastushinnan, saat tuottoa, jos taas kurssi on alle tai sama kuin lunastushinta erääntyy warrantti arvottomana.

warrantit

ilmainen 25€

Warranttien ja osakkeiden eroavaisuuksia

Warranttikaupassa on rajattu tappioriski, mutta rajoittamaton voittomahdollisuus.

Osakkeisiin suurin ero on, että osakkeet maksavat yleensä enemmän. Esim jos osakkeen hinta on 1€ warrantti voi olla esim. 0,1€. Warranttien suhde osakkeisiin ei ole yleensä 1/1 vaan niitten arvo hinnoitellaan osakkeiden osuutena.

Esim. ostowarrantin arvo päättymispäivänä lasketaan seuraavalla kaavalla. Osakkeen päätöskurssi- (miinus) lunastushinta/ (jaettuna) Warranttien lukumäärä osaketta kohden. Konkreettinen esimerkki:  Osakekurssi 10€, warrantti 1€, päättymispäivän osakekurssi 12€, warrantin arvo 12€-10€=2€ Eli ostowarrantti olisi tupalannut arvonsa, jos olisit taas omistanut yhden osakkeen sen arvo olisi noussut vain 20%.

Mihin warrantteja kannattaa käyttää

Piensijoittajien keskuudessa suosituimpia ovat tällä hetkellä turbowarrantit, turbo osa tulee siitä että ne voivat raueta jo voimassaoloaikana

Mikäli kohde-etuus saavuttaa ns. knock out-tason, tämän tapahtuessa niiden lunastusarvo lasketaan ja maksetaan sijoittajalle, ja turbowarrantit poistetaan pörssistä.Ostaja voi myös määritellä turbowarrantille niin sanotun stop-loss rajan, jolla tappiot pystytään rajoittamaan johonkin tiettyyn tasoon.

Tyypillisin käyttö warranteille on sijoitusten suojaaminen hinnanlaskua vastaan.

Tämä voi kannattaa esim. verotuksellisista syistä tai yrityksellä tulevaisuuden kulujen ennakointiin ja tasaamiseen. On erittäin tavallista, että esim. kuljetusyritykset pyrkivät tasaamaan öljyn hinnan vaihtelut warranttien hankinnalla, näin pystytään laskemaan tarkemmin tulevaisuuden kustannukset ja on mahdollista ottaa suurempia tilauksia pidemmälle ajanjaksolle.

Yksityisellä sijoittajalla voi taas olla kannattavaa suojata osakkeen hinnanlaskua vastaan myyntiwarrantilla jos uskoo yrityksen hinnan laskevan, mutta tämän hetkinen osakkeen myynti ei olisi kannattavaa korkeiden verokulujen vuoksi. Warrantin oikean hinnan määritteleminen ei ole helppo toimi, tästä syystä tämä ei olekaan aloittelijalle paras sijoitusmuoto, muista kuin yllämainituista syistä.

Parhaat paikat warrantteihin sijoittamiselle löytyvät sijoitustarjoukset kohdasta, jonne pääset tästä linkistä.

Arvosanaksi warranteille sijoitusmuotona annamme 3,9 tähteä.

Tämä siksi, että ne ovat aloittelijalle hyvin monimutkaisia ja isoriskisiä, mutta niillä on myös oma tarkoituksensa, mihin ne soveltuvatkin todella hyvin.

Hyödyllisiä linkkejä:

Wikipedia: warrantti

Finanssivalvonta: warrantit

Kauppalehti: warranttien kurssit

 

Sijoitusvinkin etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

Warrantit on 9.1.2015 rated 3.9 of 5

Leave a comment