Uusimmat artikkelit

5 holtitonta salkunhoitajaa jotka hävisivät miljardeja asiakkaiden varoja

Olemme käsitelleet edellisissä artikkeleissa mm. indeksisijoittamisen ja itsenäisen osakkeenvalinnan etuja pankkien rahastoihin sijoittamiseen verrattuna. Sen lisäksi että rahastot perivät korkeita kuluja, on myös mahdollisuus (tosin äärimmäisen pieni), että sinulle sattuu kohdalle rahastoosi salkunhoitaja jonka tavoitteena ei ole omistuksiesi kasvattaminen vaan oman hyödyn tavoittelu hulluja riskejä ottamalla, joissa koko varallisuuden menettämisen todennäköisyys on erittäin suuri. Nämä holtittomat meklarit muodostavat vain pienen promillen kokonaissalkunhoitajin määrästä, useimmilla on todella rehellinen halu yrittää saada asiakkaille paras mahdollinen tuotto omien kykyjensä mukaan. Tarkoituksenamme on kuitenkin muistuttaa, että koskaan ei voi olla liian varovainen miettiessään mihin rahansa pistää, varsinkin kun kyseessä on merkittävän isot varat. Tässä artikkelissa käymme läpi viisi holtitonta salkunhoitajaa, jotka pelasivat asiakkaidensa varat epäeettisillä ja osin laittomillakin keinoilla rahoitusmarkkinoille.

holtiton treidaaja

Nick Leeson

Nick Leeson  on ehkä viime vuosikymmenien tunnetuin huijarisalkunhoitaja kenen toimet ovat päätyneet päivänvaloon. Hänen luvattomat johdannaiskaupat saivat kaatumaan Englannin vanhimman investointipankin Barings Bankin.  Leeson nimitettiin Baringsin Singaporen pörssin futuurikauppoja käyvän toiminnon johtajaksi vuonna 1992 häneltä Lontoossa evätyn lisenssin vuoksi. Ensimmäisenä vuonna hän tekikin massiiviset 10 miljoonan punnan voitot, joiden ansioista tienasi 130 000 punnan bonukset palkkansa päälle. Pian hänen onnensa alkoi kuitenkin kääntyä ja hän alkoi käyttää tappioidensa kätkemiseen tiliä jota oli tarkoitus käyttää virheellisten kauppojen korjaamisen. Tämä oli mahdollista koska hän toimi samaan aikaan Baringsin päämeklarina sekä kauppojen korjaajana. Vuoden 1994 loppuun mennessä Leesonin tappiot olivat kasvaneet 208 miljoonaan puntaan. Vuoden 1995 alussa Leeson laittoi valtavan short straddlen joka käytänössä vastasi vedonlyöntiä siitä, että Japanin osakemarkkinat eivät liikkuisi paljoa yön aikana. Kobessa tapahtui kuitenkin maanjäristys joka aloitti Leesonin lopullisen syöksykierteen, hänen korjaustoimenpiteensä eivät onnistuneet ja lopulta tappioiden määrä kasvoi 827 miljoonaan puntaan. Hänet tuomittiin lopulta 6v 6kk vankeuteen Singaporessa mm. dokumenttien väärennöksistä.ilmainen 25€

Yasuo Hamanaka

Yasuo Hamanaka oli kuuluisa kuparikaupoistaan Sumitomo yhtiölle, Hänen lempinimensä oli Mr. Kupari koska parhaimmillaan hänen kontrollissa oli 5% maailman kuparivaroista. Vuonna 1995 paljastui Hamanakan yritykset saada johtoasema maailman kuparimarkkinoilla. Hän oli tehnyt vähintään 1,8 miljardilla luvattomia treidauksia yrityksenään manipuloida kuparin maailmanmarkkinahintaa. Vuonna 1998 hän sai 8 vuoden vankilatuomion laittomista toimistaan.

Brian Hunter

Brian Hunter oli maakaasujohdannais treidaajaa Amaranth Advisors  hedge-rahastossa. Hunter aloitti treidaajan uransa Deutsche Bankissa missä hän tekikin ensimmäisenä kahtena vuotenaan 69 miljoonan dollarin voitot firmalle. Vuonna 2003 hän hävisi kuitenkin yhden viikon aikana lähes 400 miljoonaa liiallisen riskinoton vuoksi ja sai tämän johdosta potkut. Tämän jälkeen Hunter siirtyi Amaranthille tekemään maakaasujohdannaiskauppaa. Vuonna 2006-2007 välisenä aikana Hunter analysoi että talvihinta maakaasulla nousee suhteessa kesän hintaan ja hän osti talvisopimuksia ja shorttasi kesäsopimuksia. Markkinat kääntyivät kuitenkin tätä näkemystä vastaan ja rahasto kärsi lopulta 6,6 miljardin dollarin tappiot maakaasusopimuksilla. Hunteria syytettiin maakaasun hinnan manipuloinnista liittovaltion tuomioistuimessa, mutta hänet jätettiin lopulta ilman rangaistusta toimistaan.

Kweku Adopoli

Kweku Adopoli työskenteli UBS:n pääomasijoitusosastolla analyytikkona vuosina 2005-2011. Adopoli teki kauppoja ilman valtuuksia pääasiassa Euro Stoxx50, DAX ja S&P500 indekseillä. Tämä oli mahdollista koska Adopoli työskenteli toimistossa joka sijaitsi kaukana firman pääkonttorista ja jossa valvonta oli vähäistä. Vuosien saatossa Adepolin yhteistappiot nousivat n. 2 miljardiin dollariin. Vuonna 2012 hän sai toimistaan 7 vuoden vankilatuomion.

Toshihide Iguchi

Toshihide Iguchi oli Resona Holdingsin (silloisen Daiwa Bankin) New Yorkin osaston johtaja. Kaikki alkoi vuonna 1983 kun Iguchi hävisi 70 000 dollaria pankkivekselikaupoissa ja alkoi peitellä sitä pitääkseen työnsä. Summat alkoivat kasaantua suuremmiksi ja suuremmiksi lumipalloefektin tapaan. 1989 Iguchi hävisi joukkovelkakirjakaupoissa 350 miljoonaa dollaria ja hänen toimensa tutkittiin, mutta mitään epäilyttävää ei vielä löytynyt. Vuonna 1995 Iguchi pelkäsi että hänen toimensa voisivat tuhota koko Daiwa Bankin ja hän lähetti tunnustuskirjeen jossa myönsi hävinneensä luvattomilla kaupoilla firman rahoja yhteensä yli miljardi dollaria. Aluksi häntä pyydettiin jatkamaan peittelyä, koska pelättiin toimien paljastumisen vaikutusta firmaan, mutta lopulta pääkonttorista ilmiannettiin Iguchi FBI:lle joka pidätti hänet. Vuonna 1997 Iguchi tuomittiin 4 vuoden vankeustuomioon toimistaan.

 

 

Etusivulle

Leave a comment