Uusimmat artikkelit

7 Asiaa mitä voimme oppia Steve Jobsilta

7 Asiaa mitä mitä voimme oppia Steve Jobsilta

Steve Jobsin on sanottu olevan yksi innovatiivisimmista ja karismaattisimmista johtajista kautta aikain. Mikä hänestä teki erityislaatuisen persoonan? Seuraavaksi paneudumme tähän hieman tarkemmin ja annamme oman mielipiteemme asiasta.

7 asiaa miksi Steve Jobs oli yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä johtajista ja sijoittajista.

1. Hän uskalsi lähteä kokeilemaan asioista joiden menestymisestä ei ollut varmuutta

Kun Jobs perusti Applen Steve Wozniakin kanssa vuonna 1976, tietokoneet olivat uusi teollisuudenala, joiden tulevaisuudesta ei ollut mitään varmuutta. Heillä oli suuria vaikeuksia saada sijoittajia mukaan liiketoimintaan. Jobs joutui jopa myymään minibussinsa rahoituksen saamiseen ja sekään ei meinannut riittää. Lopulta sinnikkyytensä ansiosta Jobs ja Wozniak saivat mukaan enkelisijoittajan, jonka avulla he saivat liiketoiminnan käyntiin. Helpommin periksi antava olisi voinut luovuttaa tai ei olisi lähtenyt edes mukaan niin hulluun uuteen teknologiaan kuin tietokoneisiin. Jobs kuitenkin uskoi asiaansa ja uskalsi ottaa riskin.

Parhaat sijoitusmahdollisuudet tulevat kohteista jotka eivät ole vielä ehtineet suureen tietoisuuteen, kuten esimerkiksi bitcoinit viisi vuotta sitten. Rohkeat sijoittajat eivät myöskään pelkää lähteä kokeilemaan uusia asioita, kuten binäärioptioihin tai contract for differenceihin sijoittamista. Jos vain jäät sohvalle makaamaan etkä lähde edes kokeilemaan, et voi koskaan menestyä suuresti, elämässä pitää ottaa laskelmoituja riskejä aika ajoin.

2. Jobs ei antanut vastoinkäymisten lannistaa itseään.

Vuonna 1985 Jobsin itsensä Applelle palkkaama toimitusjohtaja John Scully erotti hänet omasta yhtiöstään. Lisäksi Jobs tiesi Applen tekniikasta niin paljon, että Apple haastoi hänet oikeuteen perustettuaan uuden yhtiön,  NEXTin. Joku toinen olisi voinut luovuttaa tässä vaiheessa ja jäädä eläkkeelle kolmikymppisenä aikaisemmin tienaamiensa miljoonien turvin, mutta ei Jobs.

Hänellä oli visio siitä kuinka muuttaa tulevaisuutta, kuinka päästä takaisin Applelle ja tehdä siitä yksi maailmaan tunnetuimmista brändeistä. Sijoittamisen aloittaessaan, jotkin asiat voivat tuntua vaikealta ja huonosta tuurista ja kokemattomuudesta syntyneet tappiot voivat tuntua lannistavilta. Mutta jos päätät tehdä paljon töitä, opiskelet asioita etkä luovuta, niin tulet menestymään. Pyydä apua rohkeasti kokeneemmilta (esim. sijoitusvinkin keskustelufoorumilta) ja virheiden sattuessa analysoi mikä meni pieleen, älä luovuta!

 

steve jobsilmainen 25€

3. Luota vaistoihisi, aina ei tarvitse kulkea virran mukana.

Jobs lopetti yliopistossa opiskelun puoli vuotta aloittamisensa jälkeen, koska ei nähnyt sen tuovan lisäarvoa itselleen. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi lopettaa välittömästi opiskelusi, tai etteikö opiskeluista ole hyötyä, vaan sitä, että lähde rohkeasti toteuttamaan intohimojasi ja unelmiasi. Jos sinulla ei ole unelmia, niin koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia niitä. Älä tee asioita vain sen takia, että muut odottavat sinun tekevän niitä. Jos joudut tuhlaamaan ison osan parhaista vuosistasi sellaisiin asioihin mistä et nauti, on vaarana että elämäsi valuu hukkaan nopeammin kuin huomaatkaan.

4. Älä anna muiden ihmisten epäluulojen ja negatiivisuuden lannistaa sinua.

Kun Jobs oli tuomassa markkinoille iphonea, häntä pidettiin hulluna, koska lähti mukaan bisnekseen, mistä Applella ei ollut merkittävää kokemusta. Kun Jobs lanseerasi ipadin, Bill Gates sanoi sen olevan Applen historian suurin virhe. Kun lähdet toteuttamaan epätavallisia ideoita, niin aina löytyy epäilijöitä.

Ihmiset ovat niin kaavoihinsa kangistuneita ja ehdollistettuja yhteiskuntaan jossa jokainen on valettu samaan muottiin, että innovatiivisuus ja riskienotto nähdään outona ja joidenkin mielestä jopa tyhmänä. Taustalla voi piillä myös kateus siitä kun ei ole uskallettu lähteä tavoittelemaan omia unelmia ja pelko toisen menestymisestä paremmin kuin itsellä on koskaan mahdollisuuksia. Maailma kuitenkin tarvitsee rohkeita ja yrittäjähenkisiä ihmisiä, ole yksi heistä.

5. Et voi tulla aina toimeen kaikkien kanssa.

Jobsia on sanottu vaikeaksi työkaveriksi ja huonoksi johtajaksi. Tämä johtui pitkälti siitä, että hän vaati alaisiltaan yhtä paljon kuin oli itse valmis antamaan. Jobsin ensimmäinen erottamisen Applelta sanottiinkin johtuvan siitä, ettei hänen kanssaan pystynyt tekemään töitä. Mutta toisaalta Jobsia on sanottu myös äärimmäisen karismaattiseksi ja itsensä likoon laittavaksi johtajaksi. Kun teet asioita intohimoisesti, tulet herättämään tunteita, eivätkä kaikki ole positiivisia. Tämän ei tule kuitenkaan jarruttaa sinua, hyväksy se tosiasia, että aina ei voi miellyttää kaikkia.

6. Pysy nälkäisenä vaikka olisit jo saavuttanut asioita.

Kun Jobs oli tullut takaisin Applen johtoon, ensimmäinen suuri menestys oli iMac. Tämä ei kuitenkaan riittänyt Jobsille vaan Apple kehitti seuraavaksi iPodin, sitten iTunesin, ja sen jälkeen vielä Iphonen ja Ipadin. Kuinka erilainen maailma olisikaan jos Jobs olisi päättänyt, että Applen kannattaa keskittyä vain iMacin kehittämiseen ja parantelemiseen, sen jälkeen kun se oli osoittautunut suurmenestykseksi. Jos sinulla menee hyvin ja olet saanut esim. osakesijoituksillesi suuret tuotot, niin mieti silti, voisitko parantaa vielä jossain.

7. Älä unohda myöskään työn ulkopuolista elämää.

Kun Jobs tiesi vuoden 2011 alussa, ettei hänellä olisi enää paljoa elinaikaa, hän jättäytyi Applen päivittäisestä toiminnasta pois ja omisti viimeiset kuukautensa perheelleen. Me kaikki kuolemme joskus, muista nauttia myös tavallisesta arjesta.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment