Uusimmat artikkelit

Elektroninen kaupankäynti ja sen edut

Elektronisen kaupankäynti ja sen edut

Elektroninen kaupankäynti pörssissä eli ns. Etrading on tullut viime vuosina yhä suositummaksi vaihtoehdoksi sijoittajalle. Floor trading eli pörssikauppa fyysisessä pörssissä alkaa olla yhä harvinaisempaa ja on enää muutamissa, kuten New Yorkin pörssissä, käytössä. Aina pörssien alkuajoista 2000-luvun taitteeseen asti, pörssikauppa oli fyysistä kaupankäyntiä, jossa ostaja ja myyjä neuvottelivat kasvotusten osakkeiden hinnoista. Treidaajat saattoi erottaa kirjavanvärisistä takeistaan ja huudoistaan, joilla arvopaperit vaihtoivat kiivaasti omistajaa. Teknologinen kehitys hieman ennen vuosituhannen vaihdetta kuitenkin alkoi siirtää yhä suurempaa osaa pörssikaupasta pois tietyistä fyysisistä olinpaikoista Internetin maailmaan. Seuraavaksi käsittelemme ne edut, jotka elektroninen kaupankäynti on tuonut mukanaan sijoitusmaailmaan, ja millä tavoin ne ovat tavallisen kuluttajan hyödynnettävissä.

Elektronisen kaupankäynnin edut

 

Parempi likviditeetti

Indeksien, valuuttojen ja jopa kullan myyminen on äärimmäisen helppoa, kaikki hoituu yhdellä napinpainalluksella. Sinun ei tarvitse olla kontaktissa meklariin kauppoja tehdäksesi, tarvitset vain toimivan Internet- yhteyden. Voit myydä ja ostaa osakkeita vaikka kännykälläsi metrossa. Markkinat toimivat huomattavasti tehokkaammin, ostajien ja myyjien on äärimmäisen helppo löytää toisensa, saat myytyä ja ostettua pienempienkin yhtiöiden osakkeita silmänräpäyksessä ja voit toimia joka puolella maailmaa samanaikaisesti.

Parempi läpinäkyvyys

Monet ehkä muistavat 42 vuotta autokauppiaana toimineen Timo Tuomen haastattelun, jossa hän totesi ”koko netti pitäisi räjäyttää” ja ”tuntuu että asiakkaasta on tullut pomo, kun ennen se oli toisinpäin”. Myös sijoittamisessa asiakkaasta todellakin on tullut pomo. Enää eivät kaikenmaailman limanuljaskat pääse huijaamaan sinulta ylihintoja myymistään sijoitusrahastoista tai muista epämääräisistä tuotteista katteettomien lupauksiensa avulla. Sinä voit helposti tarkastaa Googlesta mitä mieltä muut ovat samasta tuotteesta, onko jokin tietty kauppapaikka luotettava ja onko saatavilla halvempia vaihtoehtoja.

Sinulla on mahdollisuus käydä kauppaa valmiiksi tehtyjen algoritmien mukaan

Voit halutessasi tehdä pörssikaupasta automaattista, sinun ei tarvitse olla tuijottamassa koko ajan kurssikehitystä ja odottaa, että haluamasi kriteerit täyttyvät. Voit antaa koneen tehdä tämän puolestasi. Voit määritellä valmiiksi tiettyjä algoritmeja joiden puitteissa haluat osto- ja myyntitoimeksiantoja tehtävän. Voit määritellä monimutkaisiakin algoritmeja ja sinulla saattaa aueta mahdollisuuksia arbitraasi tilanteisiin, joissa saat varmaa voittoa.

Enemmän vaihtoehtoja

Elektroninen kaupankäynti on tuonut mahdolliseksi valita useiden satojen välittäjien väliltä. Internet on helpottanut huomattavasti firmojen alalle tuloa. Kivijalkapankit yrittävät hyssytellä näitä asioita ja saada sinut unohtamaan valinnanvapauden. Älä tyydy enää huonoon asiakaspalveluun, pankinjohtaja ei ole enää pomo vaan sinä asiakkaana, jolla on mahdollisuus vaihtaa välittäjää silmänräpäyksessä jos et ole palveluun tyytyväinen.

Halvemmat hinnat

Tämä on se asia mistä kivijalkapankit haluavat olla hyvin hiljaa. Pankeilla ei ole enää läheskään samoja kustannuksia mitä ennen kun kaikki kauppa käytiin fyysisessä pörssissä. Internet on itse asiassa tuonut oikeat kustannukset hyvin lähelle nollaa, mutta tämä ei kuitenkaan ole näkynyt kuluttajille suoraan halventuneina maksuina isoissa pankeissa, miksi? Koska ihmiset eivät ota selvää asioista, tyydytään vanhaan tuttuun ja turvalliseen vaihtoehtoon joka voi olla useita kertoja kalliimpi, mitä netissä olevat kilpailijoiden vaihtoehdot. Ota selvää hinnoista, vertaile, äläkä maksa liikaa samoista palveluista.  Vaikka monen tuhannen euron osakekaupoissa kymppi tai pari ei saata tuntua isolta summalta, niin varsinkin jos käyt aktiivisesti kauppaa, nämä muutamat kympit kertaantuvat hyvin nopeasti ja niistä muodostuu valtava ero siihen, mitä olisit saanut muualta.

Pienemmät spreadit

Spreadi on osto- ja myyntihinnan välinen erotus. Vähemmän myydyissä osakkeissa se oli ennen hämmästyttävänkin suuri. Käytännössä tämä tarkoitti,että jos halusit päästä välittömästi eroon arvopaperistasi, tämä spreadi tuli sinun maksettavaksesi. Paremman likviditeetin ansiosta myös spreadit ovat pienentyneet.ilmainen 25€

 

elektroninen kaupankäynti

Älä anna ahneiden pankkiirien viedä rahojasi, sijoita viisaasti.

Elektroniset kaupankäyntialustat

Monilla pankeilla on omat kaupankäyntialustansa, joissa saattaa olla paljonkin ominaisuuksia mitä kilpailijoilla ei ole. Helppokäyttöisyydessä voi olla myös jonkin verran eroja, mutta pääsääntöisesti kaikki alustat ovat toteutettu sillä tavoin, että aloittelijakin pystyy oppimaan niiden käyttämisen lyhyessä ajassa. Lähes kaikilla palveluntarjoajilla on lisäksi opetusvideoita ja manuaaleja joista löytyy hyödyllisiä neuvoja aloittelijalle. Lisää näistä palveluntarjoajista löydät sijoitustarjoukset sivulta.

Etusivulle

Leave a comment