Uusimmat artikkelit

Osakesijoitusstrategiat- Pairs trading

Osakesijoitusstrategioiden hyödyllisyydestä on kiistelty osakesijoittamisen alkuajoista lähtien. Ns. ”graalin maljaa” ei ole kukaan vielä löytänyt, mutta strategioiden käyttämisen tehokkuutta ei kukaan kuitenkaan pysty kiistämään. Jos osakkeiden valinta perustuu logiikkaan, analysointiin ja tarkkoihin laskuihin yrityksen ja toimialan kannattavuudesta, päästään väistämättä parempaan lopputulokseen kuin satunnaisesti sijoituskohteita valittaessa. Tässä artikkelissa käymme läpi pairs trading osakesijoitusstrategian, jossa hyödynnetään saman toimialan osakkeiden korrelaatioita.

Mikä on pairs trading strategia

Korrelaatio ja syy-seuraussuhde

Pairs trading on markkinaneutraali strategia, joka tarkoittaa, että siinä suojaudutaan markkinariskiltä ja tärkein merkitsevä asia on osakkeenvalinta. Ts. se toimii niin laman kuin nousukaudenkin aikana oikein käytettynä. Periaatteena on valita kaksi saman toimialan osaketta, joiden kurssikehityksessä on suuri korrelaatio. Pelkkä korrelaatio ei kuitenkaan implikoi kausaliteettia eli syy-seuraussuhde ei ole välttämätä itsestään selvä, se pitää selvittää tarkkaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Esimerkiksi kesällä sekä jäätelönmyynti, että avoautojen myynti kasvavat, näillä ei ole kuitenkaan toisiinsa nähden suurtakaan syy-seuraussuhdetta. Sen sijaan jäätelönmyynnillä ja mehujäidenmyynnillä on sekä suuri korrelaatio, että syy-seuraussuhde.

korrelaatio

Ylhäällä kuvassa kahdesta korreloivasta (tosin ei kovin vahvasti) asiasta joilla ei kuitenkaan ole mitään syy-seuraussuhdetta toisiinsa; uskonnollisuuden ja rattijuopumuskuolleisuuden suhde Yhdysvalloissa.

Osakkeilla korrelaatio sekä syy-seuraussuhde löytyvät useimmiten saman toimialan yrityksiltä. Esimerkkinä Coca-Cola ja Pepsi sekä BMW ja Mercedez- Benz.  Ensimmäisillä kahdella on molemmilla samanlainen päätuote, virvoitusjuoma, joissa käytetään pääpiirteittäin samankaltaisia raaka-aineita. Seuraavilla kahdella on tuotteenaan taas henkilöauto joka on brändätty hieman keskivertoa paremmin toimeentuleville. Tällöin voidaan olettaa että jokin kurssilaskuun/kurssinousuun vaikuttava uutinen toisessa firmassa saa suurella todennäköisyydellä samansuuntaisen liikkeen aikaiseksi myös toisessa firmassa.
ilmainen 25€

Esimerkki pairs tradingin käytöstä

Esimerkiksi, jos julkaistaisiin tutkimus jossa todetaan Coca-Colaa runsaasti juovien sairastuvan syöpään nuorena sitä juomattomia selvästi useammin, se vaikuttaisi välittömästi Coca-Colan osakekurssiin negatiivisesti. Pepsin kurssiin tämä vaikutus ei todennäköisesti tulisi välittömästi. Tällöin pairs trading-strategiaa noudattava sijoittaja ostaisi Coca-Colan osakkeita ja shorttaisi Pepsin osakkeita tavoitteenaan se että Coca-colan heikentynyt kurssi ja kolajuomien vähentynyt kysyntä heijastuisi myös väistämättä Pepsin kurssiin. Uutinen sai osakkeiden korrelaation hetkellisesti vähenemään, mutta ajan kuluessa se tulee todennäköisesti palautumaan samalle tasolle mitä se on ollut historiallisesti. Jos ihmettelet miksi ei tyydytty pelkästään shorttaamaan Pepsin osaketta, huono uutinenhan tulee tiputtamaan sen arvoa? Sillä, että ostettiin myö Coca-Colan osaketta poistettiin markkinariski. Shorttaaminen on miinussummakauppaa, siinä hävitään keskimäärin saman verran, kuin osakemarkkinat tuottavat sijoittajille. Niinpä shorttaamista tulisi käyttää vain tarkoin analysoiduissa tilanteissa ja jos on mahdollisuus suojautua shorttauksen aiheuttamalta riskiltä, se on yleensä kannattavaa käyttää.

 

Pairs tradingin hyvät ja huonot puolet

+ Pairs tradingissä on vain pieni tappioriski

Koska suojaudut myös shorttaamalla toista osaketta, riski suuriin tappioihin on yleensä hyvin pieni. Suurin riski liittyy siihen että olet analysoinut väärin osakkeiden syy-seuraussuhteen.

+ Vältyt markkinariskiltä

Sinun ei tarvitse välittää suhdannekehityksen suunnasta, voit hyödyntää strategiaa kaikissa taloustilanteissa.

+ Voit sijoittaa suhteessa suuremman osuuden varallisuudesta, koska riski on pienempi

Sinulla on mahdollisuus hyvin suuriin tuottoihin, koska sinun ei tarvitse hajauttaa sijoituksia niin laajalti

+ Myös pienemmällä sijoituksella on mahdollisuus saada hyviä tuottoja nopeasti

Osakkeiden korrelaatio palautuu takaisin yleensä varsin nopeasti joten pystyt aloittamaan pienellä summalla ja käymään kauppaa nopeasti ja usein, tämä onnistuu suoran osakesijoituksen lisäksi helposti esim. binäärioptioilla.

- Hyödynnettäviä hyviä tilaisuuksia ei tule kovin usein

Sinun tulee olla tarkkana ja seurata uutisia aktiivisesti hyvien tilaisuuksien löytämiseksi, niitä ei tule jatkuvasti.

- Sinun tulee ehtiä hyödyntämään tilaisuus ensimmäisten joukossa maksimaalisen tuoton saamiseksi

Mitä nopeammin kerkeät hyödyntämään tilaisuuden, sitä suuremmat voitot saat itsellesi. Jos muut sijoittajat kerkeävät löytämään hyödynnettävän pairs trading tilaisuuden ennen sinua, he saavat siitä myös suuremman hyödyn. Tämän vuoksi onkin hyvä seurata pienempien yhtiöiden osakkeita ja etsiä pairs trading-tilaisuuksia sellaisten osakkeiden joukosta, mistä muut eivät niitä tajua etsiä.

 

Kannattaako pairs trading tilaisuuksien etsiminen?

Pairs tradingin idea on käyttää hyödykseen tilastollista arbitraasia. Se nojaa siihen, että osakkeiden hetkellinen väärinhinnoittelu korjaa itsensä ja että historiallinen data kahden osakkeen välisestä korreloinnista tulee toistumaan. Se ei kuitenkaan huomioi sitä että, joskus jotkin tekijät voivat saada korrelaation poistumaan, ja se ei huomioi yrityksen henkilöstöön liittyviä tekijöitä kuten esim. Toimitusjohtajan huonojen päätöksien vaikutusta kurssiin. Kokonaisuudessa se on kuitenkin erinomainen sijoitusstrategia, jos tilaisuuksia sen käyttämiseen ilmestyy, niin ne ovat usein hyvin tuottavia sijoittajalle. Lisää sijoitustarjouksista löydät sijoitustarjoukset välilehdeltä.

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 27.2.2015

Leave a comment