Uusimmat artikkelit

Osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus ja sen hyödyntäminen

Osavuosikatsauksissa yritys kertoo miten edellinen vuosineljännes, eli kvartaali, on sujunut ja avaa samalla tulevaisuuden näkymiään.

Taseen, tuloslaskelman ja kassavirta laskelmien lisäksi yrityksen johto antaa kirjallisen analyysin yhtiön nykyisestä tilanteesta ja odotettavissa olevasta markkinoiden kehityksestä. Osavuosikatsaukset perustuvat pörssiyhtiöiden tiedonantovelvoitteeseen, informoida osakkeenomistajia yhtiön tilasta.

Osavuosikatsauksen vaikutus osakekurssiin

Koska osakkeen arvo heijastaa kaikkea sitä tietoa, mitä yrityksen tulevaisuudessa ansaitsemiin kassavirtoihin liittyy, osavuosikatsauksesta saatava yritysjohdon näkemys tulevaisuuden näkymistä voi heilauttaa osakekurssia suuntaan tai toiseen.

Tämä tietenkin riippuu siitä odottivatko markkinat eli sijoittajat, parempia vai huonompia tuloksia yritykselle, kuin mitä tämä osavuosikatsaus kertoo. Toisaalta sama pätee markkinoiden odotuksiin yrityksen tulevaisuuden näkymistä verrattuna johdon antamaan raporttiin, koska johdolla usein on kuitenkin paras näkemys yhtiön tilasta. Puhutaan, että markkinat pettyivät jos kurssi laskee ja yllättyivät jos kurssi nousee. Taseen ja tuloslaskelman lukuja verrataan tietenkin edellisen vuoden vastaavan ajankohdan tuloksiin ja edelliseen osavuosikatsaukseen.

Esimerkkinä osavuosikatsauksesta ja tuloksesta voidaan antaa Googlen tulosjulkistuksesta. Vaikka Google ilmoitti kasvua liikevaihdossaan 15% loka-joulukuussa ja voiton kasvua jopa 41%, niin sijoittajat odottivat vieläkin enemmän. Näin kurssin olisi voinut olettaa laskevan, mutta samassa yhteydessä julkaistiin tietoja Googlen älylaseihin liittyen ja puhelintoimintojen myynnistä Motorolalle, sekä mainostuloihin liittyvistä seikoista, ja näitä uutisia sijoittajat pitivivät hyvinä ja osakekurssi ponkaisikin nousuun alkuun tulleen pienen notkahduksen jälkeen.

google

ilmainen 25€

Mitä osavuosikatsauksista pitäisi katsoa?

Kun etsii sopivia sijoituskohteita, ei kaikkien yritysten osavuosikatsauksia tarvitse kahlata läpi voidakseen sijoittaa johonkin.

Riittää kun silmäilee tärkeimmät tunnusluvut yleisen näkymän saamiseksi. Myös oman salkkunsa yrityksien osavuosikatsauksia on toki hyvä seurata. Näistä raporteista voi joskus löytää kaikenlaista jargonia yritysjohdolta markkinatilanteen selvittelystä aina selittelyyn ja syyttelyyn kuinka menee huonosti, koska markkinatilanne sitä tai tätä.

Yleisestä markkinatilanteesta huolimatta johdon tehtävä on pitää yritys tuloksentekokuntoisena ja sijoittajat haluavat lukea kuinka se aiotaan tehdä. Mitä uutta toimialalle voidaan tuota tai mitä uusia tapoja yritysjohto aikoo keksiä nykyisten toimien parantamiseksi ja /tai kustannusrakenteen korjaamiseksi, jos tulosta ei tahdo syntyä.

Silloin kun menee hyvin, niin siitä tietenkin kiitellään yritysjohtoa hienoista päätöksistä ja strategioista, vaikka tulos olisi hyvä jonkin raaka-aineen maailman markkinan tälle yritykselle edullisen muutoksen takia. Tiettyä huumoria näistä selittelyistä voi tosiaan repiä harjaantumattomampikin lukija. Joka tapauksessa osavuosikatsauksesta on saatavilla paljon hyödyllistä tietoa yrityksestä ja mahdollisesti toimialan näkymistä.

Kun tulos julkistetaan niin osakekurssi reagoivat melko nopeasti ja saman päivän aikana tasoittuu ns. oikeaan arvoonsa. Markkinat usein joko ali tai ylireagoivat aluksi. Nämä seikat ymmärtämällä osavuosikatsauksista voi koittaa hakea tukea sijoituspäätöksiin liityvän analyysinsä tueksi ja ostaakko mahdollisesti lisää kyseistä osaketta vai voisiko olla parempi myydä. Viimekädessä jokainen sijoittaja tekee päätöksen kuitenkin itse, eikä edes analyytikoiden suosituksia kannata sokeasti uskoa. Omaa harkintaa tulee käyttää aina sijoituspäätöksiä tehdessään. Sijoituspäätöksiä pääset tekemään tutustumalla sijoitustarjoukset välilehteemme.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment