Uusimmat artikkelit

Sijoitussuunnitelma

sijoitussuunnitelma

Sijoitussuunnitelma on tärkeää tehdä kun aikoo aloittaa sijoitustoiminnan ja tätä suunnitelmaa on hyvä päivittää aika-ajoin matkanvarrella. Hyvä lähtökohta on asettaa tavoitteet, että mihin koko sijoitustoiminnalla pyritään ja toisaalta kartoittaa lähtökohdat varallisuuden, omistusten ja tulojen suhteen, millaiset edellytykset sijoittamiseen ylipäänsä on. Suurimmalla osalla tavallisista ihmisistä palkka tai yrittäjätulot ovat pääasiallinen tulonlähde. Näistä tuloista kun vähentää kuukausittaiseen elämiseen tarvittavat menot niin alkaa hahmottua, minkä verran ylimääräistä rahaa sijoittamiseen ylipäätään jää. Osan tuosta voi jättää vielä käyttötilille yllättäviin menoihin, mutta lopuille suosittelemme vahvasti tuottavampia sijoitusmuotoja.

Sijoittamisen tavoitteet

Tavoitteita asettaessaan täytyy miettiä ainakin kolmea asiaa: kuinka pitkäksi aikaa rahat aikoo sijoittaa, kuinka suuren tuoton rahoille oletusarvoisesti haluaisi eli tuotto-odotuksen, ja tähän olennaisesti liittyvän toisen puolen, kuinka suurta riskiä, epävarmuutta ja tuottojen vaihtelua, tätä tuotto-odotusta vastaan on valmis sietämään.

Kuten aikaisemminkin artikkeleissamme mainittu, tuotto ja riski kulkevat hyvin pitkälti samassa paketissa. Nämä liittyvät keskeisesti myös sijoitushorisonttiin, eli kuinka pitkäksi aikaa rahat voi sijoittaa ja tämä taas määrittyy sen kautta, mihin tai mitä varten säästää. . Kun tavoite tai säästötarkoitus on selvä, on helpompi tehdä päätöksiä eri sijoitusvaihtoehtojen välillä. Jos rahoilla on tarkoitus ostaa ensi keväänä auto tai säästää asuntolainan käsirahaa varten muutaman vuoden, osakkeet eivät ehkä ole paras vaihtoehto.

Osakekurssit voivat yhtenä vuonna nousta tai laskea 10-30%, joten niiden tuottojen volatiliteetti, eli vaihtelu on suurta vaikka ne keskimäärin tuottavatkin hyvin. Jos taas tavoitteena on pitkän aikavälin varallisuuden kasvattaminen, etkä varmasti tarvitse rahoja seuraavan 5-10 tai 20 vuoden aikana, osakkeet ovat ehdottomasti harkitsemisen arvoinen sijoitusmuoto.

Tuoton ja riskin suhde

Sijoittamisen tavoitteiden ja varallisuuden tulevan käyttötarkoituksen määrittelyn jälkeen, päästäänkin tuotto-odotukseen ja riskinsietokykyyn.

Markkinoilla osakkeiden ja rahastojen kurssit vaihtelevat välillä voimakkaastikin, eikä näiden kurssiheilahteluiden päivittäinen tai viikoittainen vaihtelu saa vaikuttaa henkiseen tai aineelliseen hyvinvointiisi. Älä siis sijoita suoraan kotitalouskassastasi, vaan jätä elämiseen riittävästi rahaa. Näin pysyt paremmin suunnitelmassasi, saat yösi nukuttua, etkä mene hölmöyksissäsi myymään osakkeita aina kun ne ovat ensimmäisen kerran tappiolla.

Biz Planilmainen 25€

Sijoitusten hajauttaminen

Sijoitusten hajauttaminen on yksi erittäin keskeinen asia sijoittamiseen ryhtyessä.

Olet varmasti kuullut sanonnan: ”älä pidä kaikkia munia yhdessä korissa”. Sijoitusmuotojen keskinäinen painoarvo sijoitussalkussasi, määrittelee pitkälti tuotto-odotuksen ja tuottojen volatiliteetin, eli heilahtelun ja siten myös riskitason. Varojen jakamista erisijoitusmuotojen kesken kutsutaan allokaatioksi. Tämä ratkaisee pitkällä aikavälillä paljon enemmän kuin yhden osakkeen menestyminen salkussasi. Tämä allokaatio tehdään tyypillisesti matalariskisten pitkänajan korkosijoitusten ja joukkovelkakirjojen ja toisaalta korkeampiriskisten osakesijoitusten ja osakkeisiin sijoittavien ETF-rahastojen välillä.

Kuten aiemmin mainittu, myös pahanpäivän varalle nopeasti realisoitavia varoja on hyvä olla käteisvaroina käyttötilillä ainakin jonkin verran. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että nuoremmalla iällä suoria osakesijoituksia tulisi painottaa salkussa enemmän kuin näitä matalariskisiä korkorahastoja tai velkakirjoja, jotta omaisuudelle saisi parhaan tuoton. Tällöin näiden korkeampiriskisten sijoitusten paino sijoitussalkussa voi olla esimerkiksi 60-90% kaikista sijoituksista ja loput 40-10% velkakirjoissa. Turvasamana kultaan sijoittaminen ei ole koskaan huonovaihto ja siihen voi hyvin allokoida 5-10% sijoitusvarallisuudestaan.

Toisille taas erikoiskohteet kuten Bitcoin, joskin riskisenä, mutta hyvin tuottava on voinut olla huippusijoitus. Tällaisiin erittäin riskisiin tuotteisiin voi halutessaa sijoittaa joitakin prosentteja kokonaispotista.  Varttuneemmalla iällä kun omaisuutta on jo kertynyt ja ensisijaisena tavoitteena on lähinnä omaisuuden säilyttäminen vaikkapa tulevia sukupolvia varten, turvallisempi jako olisi sijoittaa osakkeisiin 20-40% ja loput 80-50% velkakirjoihin ja korkoinstrumentteihin. Nämä allokaatio suhteet ovat jokaisen sijoittajan itsensä päätettävä halutun riskitason ja tuotto-odotuksen, sekä sijoitettavan varallisuuden tulevan käyttötarkoituksen suhteen.

Joka tapauksessa, tämän perusallokaation lisäksi, tuottavan sijoittamisen perusteena on sijoitusten ajallinen ja maantieteellinen hajauttaminen. Näin riski siitä, että sijoitat kurssinousun huipulla korkeilla hinnoilla, juuri ennen kurssilaskua, tasoittuu ja tulet väkisinkin ostaneeksi myös siellä kurssin pohjalla kun osakkeet ovat halvimmillaan. Maantieteellisesti hajauttamalla taas pääset nauttimaan yhden markkinan noususta vaikka toinen olisikin laskussa.

Pysy sijoitussuunnitelmassasi

Tärkeintä on pysyä tässä laatimassaan sijoitussuunnitelmassa ja antaa ajan tasoittaa notkahdukset matkalla.

Hajautuksen voi hyvin hoitaa itse, esimerkiksi juuri ETF-rahastojen tai indeksirahastojen kautta, eri instrumenttien ja maantieteellisten alueiden välillä. Kaikkia yksittäisiä osakkeita ja yrityksiä ei tarvitse analysoida juurta jaksaen ja seurata päivittäin, kunhan hajauttaa riittävästi salkkuaan ja sitä kautta tasoittaa riskiä. Osakesalkun allokaatiota tulee päivittää siinä kohtaa, kun se alkaa huomattavasti poiketa halutusta sijoitussuunnitelmasta ja riskitasosta. Näin voi käydä jos pitkään sijoittaa 50% osakkeisiin ja 50% korkosijoituksiin ja osakkeet nostavat arvoaan 5 tai 10 vuodessa reilusti enemmän. Tällöin todellinen paino osakkeissa voikin olla reilusti suurempi ja siten myös riski on kovempi.

Sama voi tapahtua toiseen suuntaan, että osakkeiden arvot laskevat ja näin tuotto-odotuskin pienenee alkuperäisestä suunnitelmasta. Tällaista perusallokaation tarkastusta voi tehdä esimerkiksi puolivuosittain tai kerran vuodessa, riippuen vähän eri markkinoiden kehityksestä. Tässä olivat tämänkertaiset neuvomme liittyen sijoitussuunnitelman tekoon, sijoittamien tavoitteisin, sijoitussalkun hajautukseen ja perusallokaation tekemiseen. Pääset toteuttamaan helpoiten omaa sijoitussuunnitelmaasi sijoitustarjoukset sivultamme.

 

Etusivulle

 

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment