Uusimmat artikkelit

Wincapitan 400% tuottolupaus ja muut sijoitushuijaukset

Siellä missä liikkuu raha, liikkuu myös huijareita. Siellä missä luvataan todella poikkeuksellisen suuria tuottoja jollakin uudella ihme menetelmällä, jota sinä, eikä kukaan muukaan tuttusi ymmärrä, huijareita on liikkeellä vieläkin todennäköisemmin. Näin kävi monelle Suomalaiselle tapauksessa Wincapita vuosina 2005-2008 sijoittaessaan rahojaan ennenkuulumattomaan järjestelmään, jossa valuuttakaupoilla voitiin mukamas luoda jopa 400% tuottoja.

Poikkeuksellisen suuria tuottoja

Jos nyt hetki ajatellaan järjellä, niin voisiko olla niin, että jos valuuttakaupoilla olisi saatavilla jotenkin poikkeuksellisen suuria tuottoja kuten 50%, 100% tai jopa huimia 400% tuottoja millään , niin eikö joku työkseen valuuttakauppoja tekevä tai muuten ammattimaisesti treidaava sijoittaja olisi tällaista tilaisuutta haistanut? Jos olisi sellaisen keksinyt, niin luuletteko että hän olisi siitä kertonut kenellekään paitsi lähipiirilleen? Vaikuttavasti on täytynyt Wincapitaa edustavien henkilöiden esiintyä, jotta tuollaiseen humpuukiin voi joku haksahtaa. Toki unelmat rikkauksista saavat vähemmänkin ahneen hetkeksi sokaistuneeksi. Klassikko tapaus siitä kun jokin haiskahtaa liian hyvältä ollakseen totta, sitä myös usein on.

Valuuttakauppa ja Wincapita

Valuuttakauppa on niin sanottua nollasummapeliä, kuten Kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonenkin kommentoi eräässä Wincapitan tuottoja koskevassa haastattelussaan. Valuuttakaupassa kun kahden valuutan välinen kurssi on muuttunut niin toinen myy voitolla ja toinen tappiolla.

Toisin kuin valuuttakaupassa, osakkeissa pitkässä juoksussa hajautetulla salkulla kaikki sijoittajat voittavat yritysten arvonnousun ja arvontuoton takia. Erona osakkeissa ja tavallisessa valuuttakaupassa tehtyihin tuottoihin nähden Wincapitassa lupailtiin päätähuimaavia tuottoja, joista tyhmemmänkin olisi pitänyt haistaa huijaus. Hienosti he kuitenkin keräsivät rahaa arviolta jopa noin 100 miljoonaa euroa lähinnä suomalaisilta.

Verkostomarkkinointi ja Ponzi-huijakset

Tämän sivuston tarkoituksena on myös kasvattaa lukijoitamme sijoittamaan fiksusti ja haistamaan vastaavan kaltaiset älyttömyydet ja huijaukset jatkossa. Kaikenlaisesta verkostomarkkinoinnista suosittelemme pysymään erossa. Perustajilleen sellainen on rahankeräysrikos ja petos, ja muille osallistujille lähinnä kulu, jossa kerätään jäsenmaksuilla perustajille rahaa ja vastikkeeksi saadaan milloin mitäkin vitamiineja, etukortteja, kultaa yms.

Niin sanottuja Ponzi- huijauksia on maailmanhistoriassa ollut ennekin ja tulee varmasti olemaan vielä useita. Nimitys on saanut alkunsa Charles Ponzin mukaan, joka väitti voivansa tehdä erihintaisten postinvastauskuponkien avulla jopa 400% tuottoja 1920-luvulla. Ponzi- huijaus on nykyisin yleisnimike pyramidihuijauksen tyypille, jossa kerätään rahaa lupaamalla suuria tuottoja ja maksetaan uusimpien jäsenten sijoituksilla aikaisemmin sijoittaneille mukamas jotakin saavutettua tuottoa ulospäin.

Nämä sijoittajat tietenkin A:sijoittavat rahat takaisin huijaukseen koska se mukamas tuottaa niin hyvin ja B, kertovat siitä vielä eteenpäin tutuilleen jotka liittyvät taas uusiksi sijoittajiksi. Todellisuudessa mitään arvoa tuottavaa ei edes yritetä tehdä, kuten Wincapitassa ei ainuttakaan oikeata valuuttakauppaa taidettu tehdä, eikä niin koskaan ollut tarkoitus. Huijaus toimii niin kauan kuin uusien ja uudelleen sijoittavien ihmisten rahoilla saadaan maksettua kuviteltuja tuottoja ulos jo aikaisemmin sijoittaneille. Albaniassa paljastui 1996-1997 seitsemän eri Ponzi- huijausta jotka keräsivät rahaa yhteensä yli 2 miljardia dollaria, joka vastasi 30% Albanian bruttokansantuotteesta. Alkaa muuten huijauksella olla tuossa kohtaa hieman kokoa.

huijaus
ilmainen 25€

Kuplat ja hype

Niin sanotun ”järjettömän innostuneisuuden” ilmiötä voidaan kuvata kuplien syntymisen taustatekijäksi.

Järjetön innostuneisuus luo hypen, kun sijoittajat tekevät hyviä tuottoja sijoituksillaan ja hintojen nousun seurauksena, epäilyistä huolimatta, yhä useammat ihmiset sijoittavat lisää uskoen tuleviin suuriin tuottoihin, osin kateudesta ja pelosta, että jäävät hyvistä tuotoista paitsi ja osin ihan vain uhkapelaamisen jännityksen takia. Näin laumakäyttäytymisellä ihmiset luovat itse talouden kuplia tai antavat Wincapitan kaltaisille huijauksille tuulta purjeisiin.

Huijauksista ja hypestä päästäänkin vielä lyhyesti aiheeseen Bitcoin. Bitcoin kryptovaluutan asema maksuvälineenä vahvistuu jatkuvasti ja sitä hyväksyt yhä useamman yrityksen toimesta maksuksi ostoksista. Jonkin verran riskinen se toki on vielä rajun kurssivaihtelun takia, mutta joillekin onnistuneen sijoituksen tehneelle se on voinut olla oikea kultakaivos. Bitcoinin arvo nousi muutamassa vuodessa alle 0,1 dollarista jopa yli tuhanteen euroon kappaleelta. Nykyisin sen arvo tosin on lasketellut huippuhinnasta alaspäin reippaastikin. Bitcoin on maksuväline ja riskinen sijoituskohde markkinoilla niin kuin muutkin. Toisin taas on asia Ponzi-huijauksen maineen heti alkumetreillä saaneen OneCoinin tapaus, jota jäämme seuraamaan mielenkiinnolla.

Tarinan opetus on, että liian hyvältä haiskahtavat jutut ovat usein huijausta. Bitcoinista ei kukaan luvannut supervoittoja mutta todellinen kysyntä ja tarjonta nostivat hinnan uskomattomiin lukemiin. Pitkäaikaisella sijoittamisella pääsee keskimäärin parhaaseen tulokseen. Parhaat sijoituskohteet löytyvät sijoitustarjoukset sivulta.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 2.3.2015

Leave a comment