Uusimmat artikkelit

Afrikkaan sijoittaminen

Afrikka talousalueena on yhden tyyppinen kehittyvä markkina siinä, missä Aasia ja Latinalainen Amerikkakin. Sijoitusmielessä Afrikan ja varsinkin Aasian erona on se, että siinä missä Aasian talous on kasvanut jo vuosikymmeniä vauhdikkaasti ja siellä tuotantokustannukset ovat alkaneet jo nousta huomattavastikin, Afrikka on vielä kehittymättömämpi ja siellä odotetaan voimakasta kasvua seuraavaksi kahdeksi vuosikymmeneksi. Kun maailmalla yritykset etsivät halpojen tuotantokustannusten alueita, Afrikka tulee yhä useammin puheeksi. Sellaista perustuotantoa ja raaka-aineiden jalostusta jota Afrikkaan voidaan sijoittaa, uskotaan jatkossa suuntautuvan yhä enemmän sinne.

 

Afrikaan sijoittaminen todennäköisesti kannattaa

Afrikka ei ole mikään yhtenäinen alue, vaan Saharan eteläpuolinen Afrikka kostuu 48:sta enemmän tai vähemmän vakaasta valtiosta. Suurimassa osassa on varsin rauhallista noin yleisesti, eikä uutisten värittämät sota tai muut kuvat sieltä ole kuin marginaali uutisia muutamista huonommista alueista. Toki Afrikka markkinana on epävakaampi kuin suuremmat Aasian markkinat. Epävarmuudestaan huolimatta kun bruttokansan tuotteen uskotaan kasvavan 6-7% vuosittain seuraavat 20 vuotta, tälle epävarmuudelle voi olla odotettavissa mukavaa tuottoa riittävän maltilliselle sijoittajalle, joka malttaa omistaa vuoskymmenen tai kaksi. Käytännössä tuollaisella kasvuvauhdilla kansantuote kaksinkertaistu 10 vuodessa, joka taas vaurastuttaa keskiluokkaa hurjasti, jolloin paikallinen ostovoima tulee kasvamaan runsaasti ja tätä kautta markkinat kasvavat ja yhä useammalla toimialalla ja yrityksellä on mahdollisuus toimia alueella.

Afrikkaan sijoittaminen ei eroa merkittävästi muihin kehittyviin maanosiin sijoittamisesta

Afrikkaan sijoittaminen ei eroa merkittävästi muihin kehittyviin maanosiin sijoittamisesta

ilmainen 25€
Afrikassa on maailman nuorin väestö, sillä puolet väestöstä on alle 30-vuotiaita, tämä vaurastuvan keskiluokan mukana hurjasti nuoria työelämään seuraavien 10-20 vuoden aikana. Esimerkiksi Nigeriassa keskiluokka on kasvanut 600% vuosien 2000 ja 2014 välillä. Vastaavia odotuksia on myös Ghanaan, Angolaan ja Sudaniin vuoteen 2030 mennessä. Vaikka talouden kasvu on nojannut paljon luonnonvaroihin ja kaivostoimintaan, vaurastuva keskiluokka on tyypillisesti alkanut hankkia mm. pankkitilejä, ruokaa joka on jonkin tietyn merkkistä ja enenevässä määrin kehitys menee kohti sitä, että Afrikkalaiset keskiluokkaiset hankkivat myös asuntoja, autoja ja erilaisia vakuutuksia.

Toinen iso asia on infrastruktuuri, joka täytyy uudistaa lähivuosikymmeninä täysin. Siihen tullaan sijoittamaan rahaa valtioiden vaurastuessa ja keskiluokan vaatiessa teitä, rautateitä, puhelinverkkoja ja sähköverkkoja. Tämä luo lisää työtä ja ostovoimaa työn tekijöille. Afrikassa tulee olemaan hyvä mahdollisuudet monilla erialojen yrityksillä. Yksi hyvä esimerkki on se, että afrikkalainen joka ei ole saanut palkkaa aiemmin tekemästään työstä, tämän meneillään olevan murroksen kautta saa oikeata palkkaa työstään rahana ja voi kuluttaa sitä. Se avaa täysin uudet markkinat ja mahdollisuudet niin heille kuin heitä palveleville yrityksillekin.

Afrikkalaisten osakkeiden arvoissa tuskin kuplaa

Tällä hetkellä yhdysvaltalaisista sijoituksista vain 0,3% uskotaan olevan Afrikkaan sijoitettuna. Tämä tarkoittaa sitä, että Afrikkalaisissa osakkeissa tuskin on vielä tapahtunut suurempia joukkohysterioita tai järjetöntä innostumista, jolloin kursseihin voi alkaa kehittyä vaarallisiakin kuplia ja näiden kuplien puhjetessa arvaamattomia romahduksia kuten 2008 finanssi kriisissä. Pitkäntähtäimen sijoittajalle 7% vuosikasvu BKT:ssä lupaa hyvää myös yritysten arvostuksille ja kasvulle yleisesti. Talouskasvun lisäksi sijoittamista Afrikkaan tukee yleisesti demokratian kehitys, runsaat luonnonvarat, kasvava keskiluokka ja infrastruktuurin kehitys.

Afrikka nojaa viennissä paljon Aasian, kuten esimerkiksi kiinaan, joka itse asiassa 2009 ohitti Yhdysvallat Afrikan suurimpana kauppakumppanina. Kiina ostaa 40 % Afrikasta tulevasta viennistä vain 7 eri maasta. Hiukan keskittymistä on havaittavissa, mutta muiden maiden kiriessä kiinni, tilanne varmasti tasoittuu.

Suurimmat pörssit Afrikassa

Suurimmat pörssit ovat Etelä-Afrikassa, Nigeriassa ja Egyptissä. Näiden pörssien likviditeetti on riittävää järkevän sijoitustoiminnan tekemiseksi. Afrikan sijoitusmarkkinat ovat aiemmin menneet jokseenkin riippumatta muusta maailmasta, jolloin salkunsaa voi hankkia lisä hajautusta ja madaltaa riskiä siltä osin. Toki mitä enemmän Afrikan maat käyvät jatkossa kauppaa muiden mantereiden kanssa, sitä enemmän Afrikan markkinat seuraavat muun maailman kurssikehitystä.

Sijoituskohteena Afrikkaa ei kannata ylipainottaa salkussaan, mutta se varmasti tuo hyvän lisämausteen ja hyviä tuottomahdollisuuksia riskiensä vastapainoksi. Sijoittaa voi hyvin esimerkiksi Afrikkaan sijoittavan indeksirahaston kautta. Tämän hetken parhaat sijoitustarjoukset löydät omalta välilehdeltään.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com

Updated 2.2.2015

Leave a comment