Uusimmat artikkelit

Markkinakatsaus 2015

Talousaiheisia uutisia on hyvä seurata ja opetella lukeman rivienvälistä kuinka nämä uutiset vaikuttavat esimerkiksi yritysten päätöksentekoon ja sitä kautta sijoittajan näkemykseen ja päätöksentekoon. Muun muassa Arvopaperi kokoaa talousaiheisia uutisia Suomesta ja muualta maailmasta, joista saa kuvan ajankohtaisista tapahtumista ja mitä yritysmaailmassa ja taloudessa on meneillään.

Käydään lyhyesti läpi muutama Arvopaperin uutinen 20.3.2015 perjantailta ja katsotaan mitä niissä oikeastaan sanotaan.

”Analyytikko: Odotukset uusista säästöistä nostivat Valmetin osaketta”

Suomessa on ajoittain ihmetelty ja uutisoitu kun Toimitusjohtajan palkkiot kasvavat samaan aikaan kun työntekijöitä laitettaan pihalle YT-neuvotteluiden kautta, ja yritys säästää. Tässä uutisessa ei suoranaisesti mainittu irtisanomisia, mutta säästöohjelmaan on varmasti mahtunut monenlaista uudelleenjärjestelyä ja ajoittain vastaavissa järjestelyillä joudutaan irtisanomaan turhaa henkilöstöä.

Osakeyhtiölaissa sanotaan, että yrityksen tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajilleen, mutta siellä ei sanota, että sen lähtökohtainen tavoite on työllistää yhtään ketään. Kun tehdään säästöjä ja uudelleen järjestelyitä, joihin ajoittain kuuluu myös henkilöstön irtisanominen, yrityksen kustannusrakennetta pyritään keventämään, jolloin tuloksenteko kyvyn oletetaan nousevan. Kun taas tuloksentekokyky nousee ja yritys on jatkossakin toivottavasti voitollinen, se näkyy yrityksen osakekurssin nousussa, koska sijoittajat uskovat sen tulevaisuuteen.

Kun taas tuloksentekokyky on saatu trimmattua kohdilleen välillä vaikeillakin päätöksillä ja omistajien etua ajetaan, saa toimitusjohtaja siitä kasvaneen kompensaation. Tämä ajaa loppujenlopuksi kaikkien etua, sillä jos pääomien annetaan sulaa kannattamattoman toiminnan tuloksena, kohta ei ole töitä kellään siinä firmassa ja omistajatkin menettävät omaisuutensa. Omistajaksi voi lähtökohtaisesti ryhtyä kuka vain, jolla on sijoittaa jonkin suuruinen pääoma haluamansa yrityksen toimintaan. Kun seuraavan kerran näet uutisia säästöohjelmista, kannattaa miettiä voisiko niistä sijoittajan hyötyä jotenkin mahdollisesti nousevan kurssin muodossa.

markkinakatsausilmainen 25€

”Euromaiden bondikorot sukeltavat hurjaa vauhtia”

Olemme puhuneet joukkovelkakirjoihin eli bondeihin sijoittamisesta. Tällä hetkellä valtion bondeista saatavat korot ovat suurimassa osassa euromaita välillä 0,2%-1,75%, pois lukien kreikka jonka 10v bondissa on 11,37% korko. Kreikkaan rahansa laittava voi saada siis kohtuullisen hyvää tuottoa, mutta täysin riskittömäksi sitä ei kyllä voi enää sanoa. Sen sijaan muiden maiden bondien tuotot hipovat nollaa ja inflaatiokorjauksen jälkeen ovat jopa negatiivisia, joten vaihtoehtoisia sijoitusmahdollisuuksia kannattaa etsiä.

Osakkeiden lisäksi, yksi hyvä vaihtoehto on valuuttakauppa jossa, sekä EUR- USD vaihtokurssi on muuttunut rajusti viimeiseen puoleen vuoteen ja toinen esimerkiksi EUR-RUB, venäjän ruplan arvon romahtamisen takia. Valuutta kaupassa suurista muutoksista johtuen, on ollut mahdollisuus tehdä paljon tuottoja sijoitetulle pääomalle.

FIM: Perusteollisuus hyötyy eniten euron heikkenemisestä”

Kuten yllä sivuttiinkin, valuuttamarkkinoilla on tapahtunut suuria muutoksia vaihtokursseissa ja dollari on vahvistunut eroon nähden huomattavasti. Sen lisäksi, että yksityissijoittajalla on mahdollisuus hyötyä kurssimuutoksista valuuttakaupassa, myös jotkin yritykset voivat hyötyä kurssimuutoksista jos niiden tulot ja menot ovat pääasiassa eri valuutassa. Uutisen mukaan euron heikkenemisestä ja dollarin vahvistumisesta hyötyvät ainakin Neste Oil, Outokumpu, Metsä Board, Konecranes ja Cargotec, Amer ja Huhtamäki yms. Näiden yhtiöiden vienti suuntautuu suureksi osaksi Yhdysvaltoihin, jossa dollarin vahvistumisen ansiosta sekä tilauksia tulee enemmän, että sisään tuleva raha on lähempänä euron arvoa, eikä esimerkiksi noin 30% alempi, kuin vielä vuosi sitten.

Valuuttakurssien muutoksilla yksityissijoittaja voi tehdä rahaa siis sijoittamalla tiettyyn valuuttaan esimerkiksi ostamalla sitä, mutta myös analysoimalla näiden kurssimuutoksista hyötyvien yritysten tilaa ja mahdollisesti ottamalla hyödyn myös niiden osakekurssien muutoksista. Toki suuret yritykset yrittävät suojautua valuuttakurssivaihteluilta erilaisilla johdannaisilla, jottei mitään yllätyksiä tulisi. Yleensä nimittäin sijoittaja pitää ennakoitavuutta parempana kuin hyviä tai huonoja yllätyksiä.

 

”Sijoitusguru: ”Maailma on valuuttasodassa””

Sijoitusguru Bill Grossin mukaan keskuspankit ympärimaailman ovat alentaneet ohjauskorkoaan nimenomaan siksi, että valuutta heikkenisi suhteessa muihin, ja toisi kysyntää markkinan vientituotteille. Tämä on Grossin mukaan antanut vauhtia ainakin Yhdysvaltain talouskasvulle viimevuosina. Hän mainitsee myös kotitalouksien kärsivän kun eivät saa tuottoa alhaisilla koroilla rahoilleen. Kuten aiemmin mainitsimme, vaihtoehto on kyllä korkotuottojen odottelun sijaan tarjolla runsaasti.

Toisaalta halvalla lainalla, osakkeiden ja muiden hyvin tuottavien sijoituskohteiden sanoo Gross muuttuvan kuplaherkiksi kun rahaa on markkinoilla runsaasti ja sille etsitään väkisin sijoituskohteita. Kuplan muodostumisen nousussa toki voi tehdä hyvätkin rahat omistamalla osakkeita ja ottamalla näkemystä kurssien noususta, ja isommassa laskussa shorttaamalla kuplan puhkeamisen jälkeen, voi tehdä toisen samanmoisen vielä kaupanpäällisiksi. Toki reaalitalouteen tällainen arvojen poukkoilu aiheuttaa ongelmia. Sijoittajalla, ihan jokaisella yksityishenkilöllä siis, on kuitenkin mahdollisuus hyötyä näistäkin sekä nousevista, että laskevista markkinoista kun tietää minne kannattaa sijoittaa.

Kuten Gross toteaa, valuuttamarkkinat ovat heilahdelleet huomattavasti tässä valuutta sodassa, se antaa sijoittajalle mahdollisuuden tehdä voittoa ottamalla näkemystä suuntaan tai toiseen. Helpoiten pääset itse ottamaan näkemystä valuuttamarkkinoiden suunnasta avaamalla tilin tarjoukset sivumme kautta yhdelle tai useammalle sijoitussivustolle.

 

Etusivulle

Copyright Sijoitusvinkki.com 2015

Updated 20.3.2015