Uusimmat artikkelit

Osinko

Mikä on osinko?

Osinko on yrityksen maksu voitto-osuudestaan osakkeenomistajille.

Yritys voi valita investoiko se voittonsa uudelleen vai jakaako sen osinkona. Osakkeenomistajilla on kuitenkin oikeus vaatia, jos yritys tekee voittoa, vähintään puolet siitä maksettavaksi osinkoina. Suomessa osingon maksusta päättää yhtiökokous hallituksen esityksen perusteella.

Osingonmaksu Suomessa ja verotus

Osinko on tavanomaisin tapa yritykseltä maksaa voittonsa omistajilleen, osinkoja voidaan tosin jakaa muillakin tavoin esim. omien osakkeiden ostolla tai alentamalla osakepääomaa. Suomessa osingot maksetaan yleensä tilinpäätöksen jälkeen, koska niitä voidaan maksaa ainoastaan viimeisen valmistuneen tilinpäätöksen jälkeen.

Pääomaverotus muuttui vuonna 2014 kotimaisten osinkojen osalta. Nykyisin pörssiyhtiöiden yksityishenkilöille maksamasta osingosta 85% on veronalaista pääomatuloa ja 15% on verovapaata tuloa. Listaamattoman yrityksen osingoista taas 25% on pääomatuloveron alaista  ja 75% verovapaata 150 000€ asti. Tämä kuitenkin pätee vain 8% osakkeen arvosta. Ylimenevää osaa verotetaan ansiotulona 75% ja verovapaata on 25%. Jos siis ostat vain pörssiosakkeita, sinun ei tarvitse välittää jälkimmäisestä kohdasta, sinua verotetaan ainoastaan ensimmäisen mukaan.

Kaksinkertainen verotus. 

Yrityksen tulee maksaa 20% yhteisövero tuloksestaan ennen osinkoja, joten niiden voidaan sanoa olevan kahteen kertaan verotettuja, kun tämän jälkeen omistaja joutuu vielä uudelleen verotettavaksi osingoistaan. Erityisen rankkaa tämä verotus on yrittäjälle joka haluaa nostaa yli 8% osakkeiden arvosta osinkoina, hän joutuu maksamaan yhteisöveron lisäksi suuresta osasta voitoistaan verot ansiotuloverotuksen mukaan. Tässä kohtaa nouseekin verosuunnittelu tärkeään osaan, jos et halua että valtio vie yli puolet tienaamistasi rahoista, kannattaa voitot investoida uudelleen ja selvittää tarkkaan mitä kulueriä pystyy laittamaan yrityksen nimiin. Tavallisella osakesijoittajalla ei tällaista mahdollisuutta ole, joten hän joutuu maksamaan kiltisti verot osingoistaan. Toki muunlaisia verovähennyksiä on mahdollista tehdä jos esimerkiksi myy osakkeita tappiolla niin luovutustappio on vähennyskelpoinen meno, samoin välityspalkkiot ja muut hankintamenot voi vähentää verotuksessa.

ilmainen 25€

osinko

Osinkoaristokraatit

Korkotasojen ollessa alhaalla viime vuosina monet henkilöt jotka aikaisemmin sijoittivat suurimman osan omaisuudestaan joukkovelkakirjoihin ovat siirtyneet sijoittamaan korkeaa osinkoa maksaviin yrityksiin.

Sellaiset yritykset jotka pystyvät nostamaan maksamiensa osinkojen määrää vuodesta toiseen kutsutaan osinkoaristokraateiksi. Parhaimpana esimerkkinä Coca-Cola joka on pystynyt nostamaan maksamaansa osakekohtaista osinkoa jo 53 vuotta peräkkäin, tällaisiin yrityksiin sijoittava henkilö voikin pitää joka vuosi todella suurella todennäköisyydellä tulevaa osinkoa eräänlaisena kuponkikorkona. Erona bondeihin on ,että tässä mahdollista myös tienata osakkeen arvonnousulla. Totta kai on myös riski menettää varoja jos osakkeen arvo laskee, mutta paljon osinkoa maksavilla yrityksillä tämä riski on historiallisesti ollut pienempi kuin keskimääräisellä osakkeella.

Korkea osinko ei ole aina välttämättä merkki hyvästä sijoituksesta.

Korkea osinko on kuitenkin hyvä indikaattori voitollisesta liiketoiminnasta. Aikaisempien vuosien kassavirroista voidaan toki maksaa osinkoja, mutta pitkän päälle tämä ei ole mahdollista, sen vuoksi osinkoaristokraatteihin sijoittaessa tietää laittavansa rahat yritykseen, jonka toiminta on ollut kannattavaa jo pitkän aikaa.

Pitää huomioida, että korkeat osingot tarkoittavat myös sitä, että yritys ei ole keksinyt muuta järkevää kohdetta investoida voittojaan. Maksettu osinko on pois yhtiön muusta liiketoiminnasta ja investoinneista. Tämän vuoksi esimerkiksi kasvu-yhtiöt eivät monesti maksa osinkoa, vaan voitto sijoitetaan liiketoiminnan kasvattamiseen mikä taas heijastuu suoraan osakekurssiin. Osinkoaristokraateista kiinnostuneille luettelemme tässä kuitenkin muutaman potentiaalisen ostovaihtoehdon Helsingin pörssistä:

 

Raisio

Raisio on pystynyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan jo kahdeksan vuotta peräkkäin. Tänä vuonna osinkoa maksetaan 0,14€ osaketta kohden. Osakkeen viime vuosien hintakehitys näyttää myös hyvältä, viimeisimmän kahden vuoden aikana arvoa on tullut n. 37% lisää.

TeliaSonera

TeliaSonera maksaa omistajilleen korkean 5,6% osingon osakkeen arvosta tänä vuonna. Viime vuosien hintakehitys on ollut huomattavasti Elisaa maltillisempaa, joten näistä kahdesta korkean osingon yrityksestä itse sijoittaisimme mielummin TeliaSoneraan tämän hetken arvostuksilla.

Fiskars

Myös Fiskars on pystynyt nostamaan osakekohtaista osinkoaan jo useamman vuoden peräkkäin. Viime vuonna se maksoikin ylimääräisen osingon omistajilleen.  Tänä vuonna osinkoa maksetaan 3,6% osakkeen arvosta osaketta kohden.

Nokian renkaat

Nokian renkaiden osakekohtainen tulos oli viime vuonna 1,56€ tästä jaetaan omistajille osinkoina 1,45€. Tämä on 5,5% osakkeen arvosta. Efektiivinen osinkotuotto on siis todella hyvä. Myös tulosennuste tällä vuodelle vaikuttaa sellaiselta, että jatkossakin osingonmaksukyky vaikuttaa valoisalta.

Sponda

Spondan omistajille efektiivinen osinkotuotto on tänä vuonna 4,2%. Yhtiön viime vuosien osakekurssin kehitys näyttää myös tasaista nousua.

 

Nykyinen ja tuleva osingonmaksukyky

Tällä hetkellä korkeaa osinkoa sijoittajilleen maksavien yritysten tulevaisuuden osingonmaksukykyä tulee myös pyrkiä tarkastelemaan. Jos yritys maksaa ylisuuria osinkoja, miten se rahoittaa investointinsa? Tuskin ainakaan velkarahalla, kukapa lainaisi yritykselle joka on juuri jakanut rahaa ulos firmasta oikein urakalla. Miksi yritys ei investoi voittojaan liiketoiminnan kasvuun? Onko toimialan kasvupotentiaali jo saavutettu ja mitä muita mahdollisia esteitä tulevaisuuden liiketoiminnalle löytyy? Johtuuko korkea efektiivinen osinkotuotto yrityksen osakkeen voimakkaasta kurssilaskusta? Jos näin on, niin miten se vaikuttaa liiketoimintaan tulevaisuudessa.

Passiivisten tulojen kasvattaminen on olennaisen tärkeää matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen, osakesalkun osinkojen kasvattaminen onkin yksi keino ja varsin varteenotettava vaihtoehto sijoittajalle joka haluaa hyvän, mutta melko turvallisen vaihtoehdon sijoituksillensa. Tästä syystä osinkoaristokraatteihin sijoittaminen on varmasti suosiotaan tulevaisuudessaan kasvattava sijoitusmuoto, jota jokaisen sietää harkita. Parhaat ja halvimmat vaihtoehdot osinkoaristokraatteihin sijoittavalle löytyvät sijoitustarjoukset kohdasta.

 

Etusivulle

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 3.3.2015

 

 

Leave a comment