Uusimmat artikkelit

Sijoittaminen uusiutuvaan energiaan

Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on siinä mielessä mielenkiintoista, että alan voidaan olettaa olevan kasvussa enemmän tai vähemmän seuraavat 20-40 vuotta kun fossiilista polttoaineista pyritään pääsemään eroon ja niiden käyttöä yritetään vähentää. Tämä tarjoaakin pitkän ajan sijoittajalle mahdollisuuden sijoittaa uusiutuvan energian teknologioihin, joiden kasvunäkymät ovat pitkässä juoksussa hyvät.

Kuten kaikkiin pitkälle meneviin sijoituksiin, näihinkin sisältyy riskiä mitkä teknologiat menestyvät ja mistä ei tulekaan uutta ”pyörää”. Joka tapauksessa erilaisiin hankkeisiin on sijoitettu ympäri maailmaan kasvavassa määrin ja viime vuosina sijoitusmäärien kasvuprosentit ovat olleet helposti kaksinumeroisia, eli investointeja uusiutuviin energianmuotoihin tehdään jatkuvasti lisää. Kartoitetaan seuraavaksi erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa uusiutuvaan energiaan ja sen alan yrityksiin.

Sijoittaminen uusiutuvaan Energiaan

Matalan riskin kohteita ovat ehdottomasti uusiutuvaan energiaan sijoittavat bondit eli joukkovelkakirjat. Niille luvataan tässä markkinassa kohtuullinen korkotuotto joka peittoaa monet hieman riskisemmätkin kohteet muilta aloilta. Yksi tällainen on esimerkiksi Warren Buffetin MidAmerican Energy yhtiö joka tarjosi bondilleen 5,375 korkoa rahoitukselle, jota kerättiin uuden aurinkovoimalan rakentamiseen Californiaan.

Hiukan suuremmalla riskillä ja tuottopotentiaalilla hyvä vaihtoehto voi olla sijoitaa ETF-rahastoihin, jotka seuraavat esimerkiksi MAC Globaalia Solar Energy Indexiä. ETF rahastossa pääsee kuitenkin turvallisesti nauttimaan koko toimialan kasvusta ottamatta kantaa niinkään yksittäisten yritysten menestymiseen alalla. Ei nyt täysin riskitön mutta melko varmaa tuotto rahoilleen.

ETF- rahastoja löytyy myös tuuli energiaa kuten Wilderhillin Clean Energy indexiä seuraavia rahastoja. Tuuli energiakaan ei ole enää mitenkään lapsen kengissä vaan teknologia on yksinkertaista ja tuttua jo vuosien takaa. Oikeastaan suurin kysymysmerkki on kysyntä puolella, kuinka paljon niille löytyy kysyntää ja poliittista tahtoa saada tuulivoimaloita sijoitettua ympäri maailmaa.

Hiukan erikoisempi on sijoittaa Solactiven globaalia Lithium Indexiä seuraavaan ETF-rahastoon, jossa käytännössä sijoitettaan akkuteknologioihin yms., joita muun muassa sähköautot käyttävät ja näin niihin sijoittaessa kannattaa olla pieni usko sähköautojen tulevaisuuteen. Indeksi oli huipussaan 2011 mutta sen luulisi nousevan tässä kun sähköautot yleistyvät ja tarjolla on muutakin kuin Toyota Prius, esimerkiksi Tesla S Model. Vielä kun tehdään vetävän näköinen kokokansanauto Priuksen tilalle sopivan hintaisena, niin kysyntää varmasti on urbaaneissa ympäristöissä.

Myös oheisteknologian ja infrastruktuurin kehittyminen puoltavat sähköautojen yleistymistä kun kaupunkeihin ja kauppakeskuksiin on rakennettu sähköautojen latauspisteitä helpottamaan niiden jokapäiväistä käyttöä. Myös paljon yleistyneet hybridit hyödyntävät tätä samaa akkuteknologiaa.

tuulivoimailmainen 25€

Lisää riskiä, lisää tuottoa

Hiukan riskisempää, mutta edelleen suuremmalla tuottopotentiaalilla voi sijoittaa suoraan näitä erilaisia uusiutuvan energian teknologioita valmistaviin yrityksiin ja niiden osakkeisiin. Tällaisista esimerkkeinä Siemens, joka valmistaa aurinkopaneeleita ja tuulivoimaloiden turbiineja, GE eli General Electric jenkkifirma joka on Pohjois-Amerikan suurin tuulivoimaloiden turbiinien valmistaja. Lisä mausteena mainittakoon vielä GM, General Motors jenkkien yksi suurimpia autonvalmistajia, joka myös on alkanut panostamaan sähköautoihin. Jos uskoo sähköautojen tulevaisuuteen GM voi olla yksivaihtoehto laittaa rahansa poikimaan.

Sitten vielä tästä korkeammalla riskillä ja tietysti mahdollisesti realisoituvilla korkeilla tuotoilla voi sijoittaa pelkästään sähköautoihin keskittyviin firmoihin kuten Tesla Motors, jonka Model S on huippu tyylikäs ja futuristinen kokonaisuus vertaansa vailla. Tänä päivänä jo tarjoaa urheiluauton suorituskyvyn, saksalaisen Premium auton kyydin ja 500 kilometrin käyttösäteen jokapäiväiseen käyttöön. Varsin toimiva paketti saatu aikaiseksi ja jos kehitys jatkuu heillä tähän suuntaan, niin markkinaosuus varmasti kasvaa ja seuraavat mallit saavat entistä suuremman suosion.

SolarCity firma tarjoaa aurinkopaneelien asennuspalvelua ja on noussut jenkkimarkkinoiden ykköseksi muutamassa vuodessa 32% markkinaosuudellaan. Yksityistalouksiin asennettavat paneelit ovat suuressa suosiossa rapakon takana, missä aurinko paistaa ja sellaisesta on konkreettista hyötyä kodin sähkötarpeen täyttämisessä. Jos kotipaneeleiden suosio jatkuu, niin tällä firmalla varmasti riittää kysyntää tulevaisuudessakin. Vielä kirsikkana kakunpäälle mm. Cree, joka valmistaa energiansäästölamppuja ja led teknologiaan perustuvia valaisimia on ollut nousussa ja todennäköisesti kasvattaa myyntiään kun tuotteet yleistyy kodeissa ja uudisrakentamisessa. Parhaiten pääset sijoittamaan vastaaviin yrityksiin ja ETF-rahastoihin tarjoukset sivultamme.

Uusiutuvan energian muotoja on tuulivoiman, aurinkoenergian ja energiaa säästävien lamppujen sekä sähköautojen lisäksi esimerkiksi biopolttoaineita valmistavat yritykset ja teknologiat. Myös näihin voi sijoittaa helposti halujensa mukaan jos uskoo niiden tulevaisuuden kilpailukykyyn ja markkinoiden kasvuun.

 

Etusivulle

Copyright Sijoitusvinkki.com

Updated 13.3.2015

Leave a comment