Uusimmat artikkelit

Talouden näkymät, 10 hyvää talousuutista

Taantuma tai lama on jatkunut Suomessa ja usean vuoden, osakekurssit ovat silti nousseet jo monta vuotta. Kasvua ja voittoja siis odotetaan yrityksiltä kun se arvostuksissa jo näkyy. Taloussanomat listasivat hyviä uutisia talouden näkymistä, käydään läpi mitä nämä uutiset tarkoittavat sijoittajan näkökulmasta.

 

1. Osakekurssit nousussa

Tämä on tietenkin hyvä uutinen niille, joilla on omistuksia ollut jo vuoden parin takaa, ja omistusten arvo on nyt noussut edelleen. EKP elvytystoimet luovat nostetta osakkeiden hintoihin. Edelleen on todennäköistä, että löysä rahapolitiikka ajaa sijoittajia hakemaan tuottoja osakkeista ja niiden arvostukset tuppaavat nousemaan. Kuplan vaaraa ei kuulemma vielä ole, mutta tämä on kuultu historiassa aiemminkin aina ennen romahduksia.

sijoittaja

2. Työpaikkoja teollisuuteen

Teollisuusyritysten tilauskannat ovat elpymään päin. Tämä on sitä paljon kaivattua kysyntää, jota vientiteollisuutemme on kaivannut. Vahvistunut dollari edesauttaa, kun tilauksia tulee enemmän USA:sta, jossa talous vetää ja sikäläisillä yrityksillä on enemmän ostovoimaa Euroopassa kuin muutama vuosi sitten. Tämä vahvistaa teollisuusyritysten näkymiä ja näkyy varmasti myös osakkeiden kurssikehityksessä.

3. Bensa on halventunut

Muun muassa kuljetusyritysten kustannukset ovat madaltuneen ja yksityisilläkin ihmisillä ostovoima parantunut hieman halvemman bensiinin ja dieselin ansiosta. Ostovoiman kasvu hyödyttää koko kansantaloutta. Todellinen hyötyjä on kuitenkin teollisuus joka saa halvempaa raakaöljyä käyttöönsä huomattavan edullisesti. Koko kansantalouden virkoaminen edes auttaa kaikkien yritysten toimeentuloa ja sitä kautta heijastuu myös osakekursseihin kun näkymät todella paranevat.

 

4. Energia-alan yrityksillä pyyhkii hyvin

Edullinen öljy ja halpa euro hyödyttävät yrityksiä, jotka saavat tulot euroissa ja joiden kustannukset maailmalla realisoituvat muissa valuutoissa. Kustannuksia tulee vähemmän ja valuuttakurssieron kaventuminen suosii, tämä näkyy näiden yritysten osakekurssissa nousuna kun tulokset paranevat.

5. Euroopan-vienti piristyi

Euroopanmaiden keskinäinen ja samalla Suomen vienti lisääntyy kun talous piristyy euroalueella. Tätä edesauttaa vienti USA:han. Kokonaisuudessaan suunta näyttää olevan piristymään päin. Tämä onkin todennäköisesti nostanut osakekursseja viimeaikoina kun sijoittajat ovat ennakoineet taloudenpiristymisen olevan näköpiirissä.
ilmainen 25€

6. Metsäteollisuuden jättihanke edistyy

Suuret investoinnit biotuotetehtaan rakentamiseen alkavat varmistua, ja kaikkien aikojen suurin metsäteollisuusinvestointi Äänekoskelle on aiesopimusten asteella Metsä Groupilla. Tällaiset uutiset nostavat sekä investoivan yrityksen, että sen alihankkijoiden näkymiä ja osakekurssia. Sijoittava voi kartoittaa alihankkija ja yhteystyöverkostoja kohdeyrityksensä suhteen ja harkita sijoittavansa myös näihin, mikäli ne ovat pörssilistattuja. Näidenkin kurssit saattavat nousta hyvien uutisten ansiosta, joita suurempi konserni nauttii julkisuudessa. Tilinteko paikkoja sijoittajalle!

 

7. Heikko euro parantaa kilpailukykyä

USA:n yritysten näkökulmasta Eurooppalaiset yritykset tarjoavat nyt tuotteitaan n.20% halvemmalla kuin vuosi takaperin, euron heikentymisen takia. Nyt on meneillään niin sanotusti alennusmyynnit rapakon taakse, joka piristää Euroopan vientiä varmasti.

8. Kuluttajien luottamus talouteen on parantunut

Kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamus omaan talouteensa on parantunut kyselyn mukaan, ja tämä voi ennakoida kukkaron nyörien löystymistä. Kulutus lisää tuloja yrityksille, joka lisää työllisyyttä ja näin talous voi kokonaisuudessaan paremmin. Kuten todettu, paremmat näkymät yleisesti nostavat osakekursseja ja sijoittajalla on edessä nousua todennäköisesti vielä hyvän aikaa. Ukrainan kriisin jälkeinen luottamuspula alkaa korjaantua.

 

9. Outokummun kurssi hyppäsi

Esimerkkinä pakotteiden tai rajoitusten merkityksestä, EU päätös tuontitulleista kiinalaiselle ja taiwanilaiselle teräkselle näkyi välittömästi Outokummun osakekurssissa kun sille ennakoitiin parempia aikoja. Pelkät vuotaneet huhut riittivät nostamaan kurssia jopa 20% ja kun tieto virallistettiin niin kurssi jatkoi nousuaan.

10. Keskon tulos nousuun

Keskon tulos saatiin nousuun kun se onnistui myymään Anttila-tavaratalot ulkomaiselle pääomasijoittajalle ja pääsi näin eroon tappiollisista tavarataloistaan. Tämä oli huomattavasti kivuttomampi kuin yksittäin sulkea myymälöitä. Osakekurssi reagoi uutisiin ja varmasti jatkossakin tulee nousemaan Keskon kilpailukyvyn parannuttua, kunhan sitä saadaan ylläpidettyä.

 

Lopuksi

Suurin osa uutisista antaa osakekursseihin positiivisen säväyksen ja ainakin nämä kaikki tekijät puoltavat kurssien nousua tässä taloustilanteessa kun näkymät ovat positiiviset. Sijoittaja katsookin aina tulevaisuuteen ja määrittää osakkeen oikeaa arvostusta sen perusteella. Näiden uutisten perusteella kuplaa ei todennäköisesti vielä ole hinnoissa, vaan viimeaikaiset nousut vaikuttavat olleen perusteltuja. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan tulevaa kesää ja talouden suhdanteiden mahdollista taittumista Suomessakin.

 

Etusivulle

Copyright Sijoitusvinkki.com 2015

Updated 29.3.2015