Uusimmat artikkelit

”Tammikuuilmiö” osakemarkkinoilla

Tammikuuilmiöksi kutsutaan osakemarkkinoilla tammikuussa tapahtuvaa hintojen nousua. Tämä nousu on niin voimakasta, että se on tehnyt tammikuusta selkeästi keskiarvoltaan eniten osakkeiden hintaa nostavan kuukauden. ”Viisaan rahan” on helppo ottaa tästä ilmiöstä kaikki irti ja ostaa osakkeita ennen vuoden loppua ja myydä tammikuun päätyttyä. Tässä artikkelissa käymme läpi mistä tammikuuilmiö johtuu ja kuinka sitä voi hyödyntää parhaiten sijoituksissa.

tammikuu2

Mikä on tammikuuilmiö ja mistä se johtuu?

Ensimmäisen kerran ilmiö havaittiin vuonna 1942 kun investointipankkiiri  Sidney B. Wachtel rupesi tutkimaan miksi pienten yhtiöiden osakkeet olivat järjestelmällisesti tuottavampia kuin markkinat keskimäärin tammikuussa. Hän tutki aineistoa vuodelta 1925 alkaen ja totesi, että kyseisenlaista ylituottoa tapahtui etenkin tammikuun ensimmäisellä puoliskolla.

Sijoittajat jotka myyvät osakkeensa joulukuussa, pystyvät vähentämään tappiot verotuksessa. Monella sijoittajalla on myös tapana laittaa ns. Vuosi pakettiin joulukuussa ja aloittaa puhtaalta pöydältä uusi sijoitusperiodi tammikuussa. Kolmantena syynä voidaan pitää monille työntekijöille maksettavia joulubonuksia. Tammikuussa on tavallista enemmän varallisuutta sijoitettavaksi ja kohonnut kysyntä nostaa myös osakkeiden hintoja. Neljänneksi syyksi on tarjottu institutionaalisia sijoittajia, joilla on tapana myydä vuoden lopussa rahastoistaan huonoimmin suoristuneet osakkeet.

Suurimpana syynä on kuitenkin pidetty sijoittajien vuodenvaihteessa kokemaa yleistä mielialan kohoamista ja optimismia. Joulu ja vuodenvaihde ovat monella vuoden ehdottomasti iloisinta aikaa. Nähdään perhettä joita ei välttämättä muuten tule nähtyä. Tehdään uudenvuodenlupauksia, käännetään uusi lehti elämässä. Ei enää vanhoja huonoja tapoja, seuraava vuosi tulee olemaan elämäni paras!

ilmainen 25€

Tammikuuilmiö vaikuttaa niin kuntosaleilla kuin pörsseissäkin

Sama ilmiö joka on havaittavissa joka vuosi kuntosaleilla tammikuun alussa, vaikuttaa myös osakemarkkinoihin. Monet innostuvat osakesijoittamisesta ja aikovat aloittaa vaurastumisen vuoden alussa. Mutta mikään ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Kun suurin osa tajuaa kuinka kovan työn takana menestyvä sijoitustoiminta on, he luovuttavat helmikuussa ja siirtävät omaisuutensa perinteisempien sijoituksien pariin. Jos kuulut tähän ryhmään, suosittelemme vahvasti indeksisijoittamista, siinä voit minimoida oman työn, mutta saada kuitenkin itsellesi osakkeiden pankkitalletuksia korkeamman keskimääräisen tuoton.

Jos osakkeiden myynti joulukuussa perustuu pelkästään vanhoihin uskomuksiin, voi olla aihetta miettiä kannattaisiko nämä uskomukset kenties kyseenalaistaa. Tuottavassa sijoitustoiminnassa jokaiselle päätökselle tulisi löytyä rationaalinen perustelu. Tämän perustelun tulisi pohjautua suurimmaksi osaksi siihen millä tavoin pystytään maksimoimaan omat tuotot.

 

Kuinka tienaat tammikuuilmiön avulla?

Sijoittajaguru Warren Buffettin vanha sanonta ”ole ahne kun muut pelkäävät ja pelkää kun muut ahnehtivat” sopii myös tähän. Se voidaan tosin kääntää muotoon osta kun muut myyvät ja myy kun muut ostavat. Joulunkuussa markkinoilla vallitsevasta ”osakealennusmyynnistä” viisas sijoittaja ostaa parhaimmat päältä, jolloin tammikuussa kaupoille kerkeävät saavat enää jäännöskappaleita.

Vuosien saatossa tammikuun ilmiön vaikutus on kuitenkin hiipunut parhaimmista ajoistaan. Yhä useammat tiedostavat sen vaikutuksen ja salaisesta varastoalesta onkin tullut Stockmannin hullut päivät. Jos haluat saada hyötyä halvenneista hinnoista, joudut taistelemaan niistä useiden muiden halukkaiden sijoittajien kanssa. Tammikuun ilmiö on tämän johdosta aikaistunut vuosi vuodelta. Jotta saisit osakkeita halvemmalla, sinun tulee toimia ennen suurta massaa. Wall Streeillä tammikuun ilmiötä onkin alettua kutsua leikkisästi ”kiitospäivän ilmiöksi” (kiitospäivää vietetään Yhdysvalloissa marraskuun neljäntenä torstaina).

 

Tammikuun barometri

Tammikuun barometrillä tarkoitetaan ilmiötä, jossa tammikuun osakemarkkinoiden tuotto ennustaa loppuvuoden tuoton. Jos osakkeet nousevat tammikuussa, myös loppuvuosi on nousujohteinen, jos osakkeet taas laskevat tammikuussa, niin loppuvuosi myös etenee laskevissa tunnelmissa.

Tämä ei ole täysin suoraan sovellettavissa sijoitustoimintaan, etenkin viime vuosisadan alussa oli havaittavissa hyvinkin voimakasta korrelaatiota. Kuitenkin vuoden 1985 jälkeen tammikuun barometrin vaikutus on hiipunut.

Kannattaako tammikuuilmiötä yrittää hyödyntää?

Vaikka yhä useammat ovat tietoisia ilmiöstä ja sen vaikutus ei ehkä ole niin voimakasta mitä aikaisemmin, kannattaa kuitenkin tarkkailla tilanteita ja ottaa hyöty irti edullisemmista hinnoista jos sellaiseen tulee mahdollisuus. Yhtiöiden osakkeisiin, jotka toimivat sellaisella toimialalla, joiden tulevaisuuden näkymistä ollaan yleisesti hyvin optimistisia, tammikuun ilmiö vaikuttaa voimakkaammin kuin markkinoihin keskimäärin. Tällaisia toimialoja ovat etenkin uusiutuva energia ja eettiseen sijoitustoimintaan keskittyneet yhtiöt. Tammikuun ilmiön vahvistamista tulee kuitenkin välttää, joten seuraavan kerran olet tammikuun alussa ostamassa tyhjään salkkuusi optimistisin mielin osakkeita, mieti onko se varmasti kannattavinta juuri tähän aikaan vuodesta.

 

Etusivulle 

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Investor Optimism, False Hopes and the January Effect

Copyright sijoitusvinkki.com 2015

Updated 17.3.2015

Leave a comment