Uusimmat artikkelit

Sijoitusten hajauttaminen pienentää riskiä

Sijoitusten hajauttaminen on sijoittajalle asia numero 1. Osakeomistusten hajauttamisesta on puhuttu aikaisemmissakin artikkeleissamme mutta asian tärkeyttä ei voi painottaa liikaa, joten kootaan tähän vielä tärkeimpiä ja puidaan asiaa hieman lisää. Pitkäjänteisen sijoittamisen tärkein riskinhallinnan keino on jakaa sijoitukset useaan eri kohteeseen ja välttää kaikkien munien laittamista samaan koriin. Toinen yhtä tärkeä tapa on hajauttaa ajallisesti.

Suhdanteiden vaikutus sijoittamiseen

Suhdanteet menevät ylös ja alas vuosikymmenien aikana ja kyydistä voi ja tuleen nauttia. Kukaan ei osaa varmuudella ennustaa miten huomenna tai ensivuonna esimerkiksi osakemarkkinoilla menee. Sen takia aina on hyvä hetki sijoittaa. Jos ja kun kurssit nousevat sijoituksen tekemisen jälkeen, kuten niillä on pitkässä juoksussa tapana, saat tuottoa. Jos kurssit laskevat, saat tilaisuuden tankata osakkeita halvemmalla kuin aikaisemmin ja kun kurssit lähtevät nousuun, olet nopeammin omillasi, kuin tilanteessa jos olisit jättänyt tankkaamatta.

Lisäksi sijoituksia voi suojata laskevilla markkinoilla esimerkiksi shorttaamalla osaketta. Laajemmassa mittakaavassa shorttaus on riskipeliä, koska siinä lyödään laskun puolesta ja pitkässä juoksussa kurssit tuppaavat nousemaan. Mutta osaavalle sijoittajalle ja harkintaa käyttäen, shortaaminen on oiva keino hankkia lisää tuottoja ja suojata sijoitustensa arvoa.

Palataan vielä suhdanteisiin. Optimistrategiahan olisi ostaa aina kun kurssit ovat pohjalla ja myydä pois juuri kun ne piikkaavat huippuunsa. Yksittäisissä osakkeissa tilanteen tekee hankalaksi jo pelkästään niiden osittainen riippumattomuus yleisestä suhdannetilanteesta. Yksittäisen osakkeen arvostus voi heilahdella suuntaan tai toiseen markkinoista huolimatta, joten on melko mahdotonta seurata jokaista omistamaansa osaketta aktiivisesti ja miettiä onko se nyt väliaikaisessa huipussaan ja myydäkö jo tänään vai vasta kuukauden päästä. Edelleenkään kukaan tuntemamme henkilö ei omista toimivaa kristallipalloa, josta näkisi huomisen tapahtumat.

Yleisemmin indekseistäkin on vaikea päätellä ovatko ne nyt lokaalissa huipussaan tai kuopassaan ja milloin on juuri oikea hetki myydä tai ostaa lisää. Viisaammat ovat kertoneet tätä yrittäneensä ja lähes aina joko myyneet liian aikaisin kun nousua olisi ollut vielä saatavilla tai liian myöhään kun laskun alkaessa kurssita olikin jo sulanut kermat päältä. Sama juttu pätee ostamisen ajoittamiseen, kuopat ja huiput kun mahdollista todeta vasta jälkikäteen varmasti. Tästä syystä suosittelemmekin sijoittamaan eriaikoina ja pikkuhiljaa jatkuvasti, niin säästät itsesi paljolta jossittelulta ja päänvaivalta. Aika on edelleen paras tapa kartuttaa varallisuutta ja mitä aiemmin saat rahaa sijoitutettua, sitä kauemmin se ehtii poikia lisää.
ilmainen 25€

Sijoitusten hajauttaminen

Sijoitusten laittaminen yhteen kortin varaan on typerää

Sijoitusten hajauttaminen

Nyt kun olemme päässeet eroon suhdanteista huolehtimisesta, niin hajauttaminen osakkeiden lisäksi erilaisiin indekseihin, jotka on sidottu eri maantieteellisiin alueisiin, kuten Aasiaan tai Afrikkaan, tai raaka-aineisiin kuten kultaan, öljyyn tai metsään, ja valuuttoihin, on hurjan hyödyllistä. Vaikka monet markkinat ovat osittain korreloituneet ja globaalissa maailmassa yhden talousalueen ongelmat voivat viiveellä heijastua muuallekin maailmaan, on se silti paras tapa saada tasaisinta tuottoa varoilleen. Indekseihin on suhteellisen helppoa sijoittaa ja niiden kehitys on usein tasaisempaa kuin yksittäisen osakkeen tai valuuttaparin arvonmuutokset. Toki huippu tuotoistakin voi jäädä paitsi. Indeksin voittaminen jatkuvasti vuodesta toiseen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, toki sitä yrittää moni, koska kuten autoilija, myös sijoittaja on aina omasta mielestään keskivertoa parempi.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittaessa hyvä perussääntö on omistaa esimerkiksi viiden kymmenen eri yrityksen osakkeita eri maista ja eri aloilta, sekä ennen kaikkea myös Helsingin pörssin ulkopuolelta. Merkintäkulut huomioiden järkevän kertasijoituksen minimiraja on luokkaa 500-1000 euroa, niin tässä kohtaa puhutaan jos useamman kymmenen tuhannen euron salkusta kun omistaa 50 eri yrityksen osakkeita. Nyansseina mainittakoon, että voi olla järkevää omistaa esimerkiksi kilpailijoiden osakkeita, kun toinen laskee, niin toisella todennäköisesti menee paremmin, ja sen kurssi saattaisi olla nousussa. Negatiivisesti korreloivilla omistuksilla voi hakea tasaista tuottoa salkulleen. Silloin toiset omistukset laskevat niin toiset paikkaavat tätä nousullaan. Hyvin hajautetulla salkulla keskimääräinen tuotto pysyy useammin positiivisena ja tasaisempana.

Hyvä lisä osakesijoituksille on valuuttakurssien vaihteluista saatavat tuotot. Valuuttakaupalla rahan tekeminen onnistuu ihan yhtälailla kun osakkeillakin. Raaka-aineilla kuten fyysisellä kullalla tai ETF-rahastoilla, jotka sijoittavat raaka-aineisiin kuten öljyyn tai johonkin tiettyyn erityismarkkinaan, saa hyvää lisämaustetta salkkuunsa.

Yhtä kaikki, sijoittajan paras tapa turvata mahdollisimman tasainen tuotto vuosiksi eteenpäin ja optimoida riskiä tuoton suhteen on hajauttaa ja allokoida sijoituksensa eri instrumentteihin, eri maantieteellisiin markkinoihin, eri toimialoihin ja sijoittaa eri aikoina pikku hiljaa jatkuvasti. Tällaisia suhteellisen yksikertaisia ohjeita seuraamalla Matti Meikäläinenkin voi menestyä kohtuullisen varmasti sijoituksissaan. Kaikkien munien laittaminen samaan koriin palkitsee vain harvoin ruhtinaallisesti, mutta kun jotain menee mönkään niin voi hävitä kaiken. Suosittelemma aloittamaan sijoittamisen mielummin aiemmin kuin myöhemmin, eli tänään on oiva päivä alkaa sijoittajaksi. Tarjoukset sivuiltamme löydät parhaat välityspalvelut ja lisää perustietoa löytyy aloittelijan oppaasta.