Uusimmat artikkelit

Nordea sijoittaminen – osake ja rahastot

Nordea, sijoittaminen siellä voi olla kalliimpaa kuin luulet. Tämä kansanpankki on varmasti käyttötilipuolella monelle tuttu kun yli 70 prosentilla suomalaisista taitaa olla tili siellä. Toiset ovat jopa sijoittaneet rahojaan Nordean kautta rahastoihin tai osakkeisiin. Ensimmäinen tärkeä askel on siis otettu, on lopetettu rahojen lepuuttaminen käyttötilillä ja alettu sijoittamaan. Tämän jälkeen on toisen tärkeän päätöksen tekeminen, mitä kautta ja minne niitä rakkaita rahojaan kannattaa sijoittaa. Tarkastellaan mitä Nordealla on tarjolla ja mitä mieltä olemme niistä, sekä onko niille jotakin järkevää vaihtoehtoa olemassa.

 

Nordea ja Korkotili

Varsinaisesti sijoituksena ei voida pitää korkotilille rahojensa sitomista. Sellainen vaihtoehto kuitenkin tulee vastaan ja siellä on tarjolla 1% korko sijoitetulle pääomalle jos sidot rahat vuodeksi eteenpäin tälle tilille. Ehdoissa toki on, että rahaa voi nostaa kesken sijoitusjakson pois tililtä, mutta tämä pienentää sille maksettavaa korkoa. Yhden prosentin korko tosin on niin mitätön, että hyvä jos inflaatiosuojaksi kelpaa. Vaikka summa olisi maksimi eli 100 000 euroa niin se on vain yhden prosentin, eli näinkin varakkaalle henkilölle melko mitätön. Kaikille jotka sijoittavat vähemmän, esimerkiksi 10 000 euroa, niin 100 € korvaus on kyllä yhtä tyhjän kanssa. Emme keksi mitään syytä jumittaa rahojaan vuodeksi näin pienellä tuotolla. Toisenlaisessa määräaikaistalletuksessa mainitaan myös, että korko voi olla myös 0% riippuen tilanteesta.

Nordea ja Rahastot

Seuraava vaihtoehto sijoittajalle Nordean kautta ovat rahastot. Tässä onkin se suurin hyöty ja huijaus tavalliselle asiakkaalle. On totta, että rahasto on valmiiksi hajautettu ja sen hyöty on kiistaton tasaista tuottoa haettaessa, verrattuna suoriin osakesijoituksiin, koska rahastoihin pääsee kiinni paljon pienemmällä summalla kuin osakkeisiin sijoittaessaan, saadakseen edes kohtuullisen hajautuksen.

Neljä eri perustyypin rahastoa löytyy nopealla vilkaisulla mutta säästäjän rahastosivun alle on käytännössä koottu kaikki yhteen lyhykäisyydessään. Nämä rahastot ovat Säästö Korko, Säästö 10, Säästö 25, Säästö 50, Säästö 75 ja osakesalkku.

Säästö Korko on joukkolainarahasto ja puhtaasti sidottu joukkokirjalainoihin, joista on kustakin tietty korkosaatavissa ja niiden hajautuksesta riippuen, rahaston tuotto pitäisi kaikella järjellä olla näiden joukkolainojen korkojen painotettu keskiarvo. Tuotto vuoden jaksolta kirjoitushetkestä taaksepäin on ollut mukava 5,64% – hallinnointipalkkio 0,7%, joten reaalituotto sijoittajalle noin 4,9%. Tämä on lähes riskittömästä sijoituksesta melko hyvä ja reilusti parempi kuin edellä mainitussa Korkotilissä. Silti hallinnointi palkkion osuus on tuottoon nähden kova.

Nordea sijoittaminen

Nordea sijoittaminen rahastoihin

 

Säästö 10 ja muutkin Säätö xx, joissa on tuo luku perässä, kertoo osakesijoitusten määrän rahastossa, loppu osa on korkosijoituksia lähinnä edellä mainittuihin joukkovelkakirjoihin. Sitä mukaa kun Säästö xx perässä oleva luku ja sitä myöten osakepaino nousee, myös odotettu tuotto ja riski kumpikin nousevat. Nordea myös laskuttaa tästä kovempaa hallinnointipalkkiota kuin matalamman riskin rahastoista.

Näiden tuotot ovat olleet hyviä viime aikoina, johtuen yleisestä osakekurssien parantumisesta USA:ssa ja Euroopassa lähivuosina. Kuitenkin 5 ja 10 vuoden jaksolla tilanne hieman tasoittuu ja esim. 5 vuoden tuotot eri rahastoille pienimmästä osakepainosta alkaen kohti suurinta pyörivät 39% ja 76% välillä, paitsi Säästö 10 josta ei ole saatavilla näin pitkältä ajalta. Kymmenen vuoden tuotto on ollut 62- 78% Säästö 25- Säästö 75 rahastoilla. Tämä on auki laskettuna noin 5-6% vuosittainen tuotto pääomalle, joka ei ole riskiin nähden kovin paljoa suurempi kuin tuon Korkorahaston. Koska 5:n ja 10 vuoden tuotoissa on kuitenkin vain noinkin pienet erot, on edellistä 5 vuoden nousukautta edeltänyt melko huono 5-vuotiskausi. Se olikin Finanssikriisin aikaan.

Sekään ei ole ongelma, sillä huonoja ja hyviä kausia tulee ja menee taloudessa, niitä kutsutaan suhdanteiksi,  mutta se mikä näistä rahastoista tekee omistajalleen huomattavasti huonompia kuin luvut antavat ymmärtää,on se, kun sijoitat rahastoon, siitä menee 1% merkintäpalkkio, kun lunastat sieltä menee toinen mokoma palkkio, mutta se mikä syö sijoituksesi arvoa vuosittain on hallinnointipalkkio 1- 1.9% Säästö 10 Säästö 75 osakepainon kasvaessa, ja tämä luku ei sisällä vielä tuottosidonnaista palkkiota. Eli jos rahasto pärjää poikkeuksellisen hyvin niin tämä luku kasvaa entisestään. Pienen tuoton rahastoissa viiden prosentin tuotosta 1 prosenttiyksikkö pois tarkoittaa, että pankki ottaa 20% tuotosta itselleen ja reaalituotto putoaa 4 prosenttiin (vähennettynä merkintäpalkkiolla ja lunastuspalkkiolla).

nordea tuotot

Paremman tuoton rahastossa, jonka tuotto on ollut 6% keskimäärin palkkiota menee jo 1,9% vähintään + mahdollinen hyvään tuottoon sidottu lisäpalkkio niin pankki ottaakin jo 1,9/6= 32% tuotosta itselleen. Sijoittajan tuotto jää siis taas keskimäärin 4% vuodessa ja suuremmasta riskistä pankki rankaiseekin suuremmalla palkkiolla eikä sijoittaja saa otetulle riskille mitään vastinetta. Lyhyen ajan tuottoja on turha katsoa, koska ne voivat olla ensi vuonna tai seuraavana aivan jotain muuta.

Tarkastelemalla hiukan noita keskimääräisiä tuottoja niin voidaan sanoa pankin perivän hallinnoinnista melkoisen kohtuutonta palkkiota. Aina kun kurssit nousevat, pankki ottaa ison siivun omistaan, mutta kun ne laskevat, sijoittaja häviää ja pankki perii silti kulut sijoitusten hallinnoinnista.

 

Suorat osakesijoitukset

Jos haluaa sijoittaa suoraan osakkeisiin itse, niin sekin onnistuu Nordean kautta. Konttorissa minimi välityspalkkio merkinnästä on vähintään 60€ tai 1% sijoitussummasta. Jotta päästään yhteen prosenttiin niin pitäisi sijoittaa vähintään 6000 euroa kerralla. Sitten jos haluat hajauttaa sijoituksia yli 10 mutta mielellään 50 yritykseen täytyy pääoman olla todella suuri, jottei kulu muodostu suhteessa aivan mauttoman korkeaksi.

nordea palkkiot

Nettipankin puolella kulut ovat sentään maltillisemmat mutta kuitenkin 8-16 euroa per merkintä vähintäänkin. Jottei kulu ole kohtuuton odotettavaan vuosituottoon nähden niin kannattaa sijoittaa vähintään noin 1000 euron kertasijoituksina. Näin merkintä kulu pysyy 1-2% tuntumassa. Hajauttaa kannattaa silti ajan kanssa noin 30-50 osakkeeseen jos mielii saada tasaisesti tuottavan salkun. Merkintäpalkkiota per kerta voi saada muutaman euron pienemmäksi mutta silloin edellytetään yli 500 tai 1000 euron palkkiokertymää neljännesvuosittain. Edelleen päästäkseen yli 500 euron palkkiokertymään siten ettei palkkiokertymä edusta kohtuutonta osaa sijoitetusta varallisuudesta, tulee ostojen ja myyntien yhteissumman pyöriä kymmenissä tuhansissa kuukausittain.

 

Summa summarum

Voit toki sijoittaa 50 euron erissä ja maksaa tästä 8 euroa per merkintä, mutta silloin kulut syövät melkoisesti pääomasta. Saman verran maksaisi aikanaan lunastaa nämä omistukset, niin toiminta ei ole kovin kannattavaa. Parempia vaihtoehtoja voisi olla esimerkiksi binäärioptiot joihin pääsee mukaan huomattavasti pienemmällä summalla, ja joissa voi käyttää myös robottia apuvälineenä. ja voi ottaa näkemystä osakkeista, indekseistä, valuutoista tai raaka-aineista kuten kullasta ja öljystä käytännössä ilman kaupankäyntikuluja. Valuuttakauppa on hyvä vaihtoehto osakesijoittamisen rinnalla. Vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta olemmekin puhuneet jo toisessa kirjoituksessamme, josta saa myös hyvän käsityksen paljonko nuo mainitut hallinnointi palkkiot syövät pääomantuottoa hieman pidemmällä aikavälillä. Sillä ihan oikeasti on eroa kuin yöllä ja päivällä ovatko kulut 0,5 vai 2-4% vuosittain.

Bull ja Bear todistuksilla on aivan turha lähteä leikkimään Nordean palvelun kautta kun jokainen toimeksianto maksaa saman verran kuin osakkeissa. Tähän sijoittamiseen Binäärioptiot ovat huomattavasti parempi vaihtoehto koska kuluja ei ole ja minimisijoitus on huomattavasti pienempi muutenkin.

 

Aloita tuottava sijoittaminen automaattisen treidausrobotin avulla. Robotti on apuväline jonka voit ohjelmoida toimimaan ennaltämäärättyjen parametrien mukaan, tällä tavoin vähennät omaa työtaakkaasi ja teet sijoittamisesta itsellesi entistäkin helpompaa. Nyt saat meidän kautta treidausrobotin täysin ilmaiseksi alla olevasta painikkeesta. Käytä tämä uskomaton tarjous hyäksesi nyt kun se vielä on voimassa. Robotti on helppokäyttöinen ja sopii myö täysin aloittelijalle joka haluaa sijoittaa tuottavammin.

treidausrobotti nappi

binäärioptio robotti